Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας» (άρθρο 2 του συντάγματος της Ελλάδας)

Παρ` όλα αυτά τα άτομα με Νοητική Αναπηρία εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της αναπηρίας και της περιορισμένης αυτονομίας τους, λόγω έλλειψης των κατάλληλων δομών υποστήριξης και εκπαίδευσης, βιώνουν καθημερινά την προκατάληψη, την απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους αγνοούνται και καταπατούνται.
Στην πλειονότητα τα άτομα με νοητική αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση
- στην εκπαίδευση
- στην εργασία
- στην υγεία και τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
- στα μέσα μεταφοράς
- στην ψυχαγωγία και τον πολιτισμό

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ

Τα περισσότερα, ειδικά μετά την ηλικία των 22 χρόνων, ζουν αποκλεισμένα στα σπίτια τους ως «προστατευόμενα μέλη» των γονιών τους, οι οποίοι χωρίς κρατική υποστήριξη και κοινωνική συμπαράσταση καλούνται μέχρι να εγκαταλείψουν τα «εγκόσμια» να σηκώσουν το «βάρος» που συμπεριλαμβάνει ο όρος «αναπηρία», με τον φόβο και την αγωνία τι θα απογίνει το παιδί τους αν τους συμβεί κάτι…

ανοιγουμε μια μεγαλη κουβεντα για τους ανθρωπους με αναπηριες και ιδιετερα με τους ανθρωπους με νοητικη υστερηση εκει που α πραγματα ειναι ιδιαιτερα δυσκολα .....
Πόρισμα του Συνηγόρου του Παιδιού για την Παράλληλη Στήριξη

Ο Συνήγορος του Πολίτη με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού απέστειλε στον Υπουργό Παιδείας πόρισμα με θέμα «Εφαρμογή του θεσμού της παράλληλης στήριξης μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

Ο Συνήγορος του Πολίτη κατά τα τελευταία έτη έχει εξετάσει σειρά αναφορών με θέμα την εφαρμογή του θεσμού της παράλληλης στήριξης μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη σχολική τάξη του γενικού σχολείου, βάσει των προβλέψεων του ν.2817/00 και πρόσφατα του ν.3699/08, ο οποίος τον αντικατέστησε.

Αφού διαπίστωσε πάγια και σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου και συστηματική αδυναμία να επιτευχθεί λύση σε ατομικές υποθέσεις, προέβη στη σύνταξη πορίσματος στο οποίο διατυπώνονται οι σχετικές διαπιστώσεις και προτάσεις του.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ
http://www.0-18.gr/downloads/perilipsi-porismatos-efarmogi-toy-thesmoy-tis-parallilis-stiriksis-mathiton-me-anapiria-i-me-eidikes-ekpaideytikes-anagkes

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Τελικά η αρχαιολόγος είχε δίκιο… υπάρχουν ανώμαλοι στου Φιλοπάππου!

αντιγραφη απο το blog φιλοπαππου

Δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια από τότε που η υπεύθυνη αρχαιολόγος του λόφου Φιλοπάππου κ. Λαζαρίδη, πρωτο-επιχειρηματολογούσε υπέρ της περίφραξης. Ένα από τα “επιστημονικά” της επιχειρήματα ήταν ότι του Φιλοπάππου είχε γίνει «ενδιαίτημα περιθωριακών», αστέγων, ναρκομανών, ανώμαλων κ.ο.κ. Εμείς οι αφελείς λέγαμε τότε ότι τέτοιου τύπου φαινόμενα είναι, συγκριτικά με αντίστοιχους χώρους της Αθήνας, ελάχιστα και σπάνια.

Να όμως που τόσα χρόνια μετά η κ. Λαζαρίδη δικαιώνεται! Σε μια εποχή που ανώτερη αξία είναι τα ΙΧ, τα πάρκινγκ, τα Mall και οι καφετέριες, υπάρχουν “ανώμαλοι” που ασχολούνται εθελοντικά με το πότισμα στου Φιλοπάππου!

συνεχεια στο blog φιλοπαππου





potisma2


Τετάρτη, 29 Ιούλιος 2009

Αγώνας για να κυκλοφορήσουν τα σχολικά λεωφορεία

image

Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2009

Σαν ηλεκτρική εκκένωση διαπέρασε τους γονείς των παιδιών με αναπηρία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας - Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), η εκφρασθείσα βούληση της διοίκησης να μην κυκλοφορήσουν τη νέα σχολική χρονιά (έναρξη 11 Σεπτεμβρίου) τα λεωφορεία που μεταφέρουν στα σχολεία τους (ειδικά δημοτικά και νηπιαγωγεία) τα 140 παιδιά τους (βλ. δημοσίευμα «Ε», 20/7).

Οι γονείς διά του συλλόγου τους, στο ελάχιστο δεν... υποτάσσονται στο επιχείρημα επί οικονομικής αδυναμίας πληρωμής των αναγκαίων οδηγών και συνοδών, άνευ των οποίων είναι αδύνατη η κυκλοφορία των λεωφορείων, και απαιτούν δικαιωματική άμεση λύση: «Δεν ζητούμε χάρη ή ρουσφέτι», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, «διεκδικούμε αυτά που για κάθε Ελληνα πολίτη είναι αυτονόητα». Σαφώς εξοργισμένος ο σύλλογος γονέων παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ δεν αρκείται στην περί δικαιωμάτων ρητορεία. Αντίθετα, προαναγγέλλει επιθετικό αγώνα μέχρι οριστικής δικαίωσης. «Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν στις 11 Σεπτεμβρίου σχολικά λεωφορεία», καταλήγει η ανακοίνωσή του, «αντί αγιασμού θα προβούμε σε εκδήλωση μηνυτήριων αναφορών». Από τις τελευταίες, όπως μας πληροφόρησαν, κανένας δεν θα εξαιρεθεί ως άμοιρος ευθυνών. Θα μηνυθούν τόσο τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας-Πρόνοιας όσο και η διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ, που μοιάζει επί του παρόντος να «κρύβεται» πίσω από τα οικονομικά αδιέξοδα και να κατανοεί τις επιπτώσεις τους ως νομοτελειακές. «Η αξιοπρέπεια των παιδιών μας» -επιμένουν στον αντίποδα της παραπάνω άποψης «μια γροθιά» οι γονείς- «δεν θυσιάζεται έναντι οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Είναι αδιαπραγμάτευτη».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

Ελευθεροτυπία 20/7/2009 - ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

πολλη ζεστη ...... τηγανιστηκαμε .......


και στη tv συνεχιζουν ακαθεκτοι για τη γριππη και τα εμβολια ......ωραιοι...
ειναι σαν τους κλεφτες που σου λενε να κυταξεις στον ουρανο ενω αυτοι βαζουν το χερι τους στην τσεπη σου..
μη μασατε .......συνεχιζουμε ..και με γριππη και με ζεστη ...

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

αντιγραφουμε απο την ελευθεροτυπια


Ελπίζει στο θαύμα ο Αγγελος

Οσα αποθέματα δύναμης και ψυχής να διαθέτεις έρχεται κάποτε η στιγμή που λυγίζεις.

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται σήμερα η Σπυριδούλα Καραχάλιου, μητέρα ενός 13χρονου αγοριού, που κατά τη γέννησή του διαγνώσθηκε με σπαστική τετραπληγία (σοβαρός τύπος εγκεφαλικής παράλυσης).

Οποιες προσπάθειες και να έγιναν για να μεταβεί ο Αγγελος σε Κέντρο Αποκατάστασης και να λάβει την απαιτούμενη φροντίδα δεν απέδωσαν, αφού η χώρα μας ούτε Κέντρο διαθέτει ούτε πρόθυμη είναι...

Ελπίζει πλέον σ' ένα θαύμα. Το ΙΚΑ για να της δώσει τα «εφόδια» προκειμένου να πάει το παιδί της σε Κέντρο του εξωτερικού, της ζήτησε, όπως μας λέει, αντίστοιχο χαρτί από ελληνικό Κέντρο Αποκατάστασης Παίδων που να βεβαιώνει την κατάστασή του.

- «Μα δεν υπάρχει τέτοιο Κέντρο εδώ», τους είπε.

Ούτε και οι διευθυντές ορθοπεδικής μπόρεσαν να τη βοηθήσουν.

- «Δεν μπορούμε να σας δώσουμε τη βεβαίωση που ζητάτε...»

Μη έχοντας άλλη επιλογή, η κ. Καραχάλιου άνοιξε έναν ερανικό λογαριασμό (Εμπορική 65657589) και ζητεί τη βοήθειά μας. Οσοι μπορούμε...

«Ο Αγγελος χρειάζεται καθημερινά δύο ώρες φυσικοθεραπεία, μία ώρα εργοθεραπεία και μία λογοθεραπεία προκειμένου να μη μένει στάσιμος. Το κόστος των θεραπειών ανέρχεται στα 2.000 ευρώ μηνιαίως», μας λέει η κ. Καραχάλιου. Τη ρωτάμε τι καλύπτουν τα Ταμεία. «Το ΤΕΒΕ μού δίνει ένα εξωιδρυματικό -όπως λέγεται- επίδομα 600 ευρώ τον μήνα για τη συντήρησή του. Το ΙΚΑ -σύμφωνα με τον νόμο του '71- μου δικαιολογεί τρεις φορές την εβδομάδα τις θεραπείες (φυσικοθεραπεία-εργοθεραπεία-λογοθεραπεία), δηλαδή 36 θεραπείες τον μήνα και γι' αυτές μου δίνει 500 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα όμως ίσα που μου φτάνουν για 9 φυσικοθεραπείες τον μήνα, ενώ ο Αγγελος χρειάζεται 20 από κάθε κατηγορία», λέει η κ. Καραχάλιου.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

αντιγραφουμε απο ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΑΜΕΑ


ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ Α.ΜΕ.Α (Greece) έγραψε
στις 11 Ιουλίου 2009, ώρα 11:47 π.μ.

Τυφλό σχολειό για μαθητή

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Σε ηλικία 2,5 ετών ο Στράτος Εγγλέζος στερήθηκε την όρασή του. Σήμερα στα 15 του χρόνια κι ενώ δίνει σε όλους μαθήματα κουράγιου και ανθρωπιάς, το ελληνικό κράτος... αδυνατεί να διαθέσει το ποσό των 6,5 χιλιάδων ευρώ για να προμηθευτεί το σχολείο του ένα ειδικό για τυφλούς σύστημα εκπαίδευσης!

Η ατροφία του οπτικού του νεύρου στέρησε στον Στράτο, όταν ήταν 2,5 χρόνων, την όρασή του. Ο πυροσβέστης πατέρας του και η νηπιαγωγός μάνα του δέχτηκαν το χτύπημα της μοίρας μεν, αλλά πεισμάτωσαν. «Ο Στράτος έχασε την όρασή του σε ποσοστό 99%. Μόνον αντίληψη του φωτός έχει και κάποιες σκιές μπορεί να δει. Οταν έφτασε σε ηλικία που έπρεπε να πάει σχολείο, αποφασίσαμε να φύγουμε από το νησί και να εγκατασταθούμε στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχε σχολείο στο οποίο μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα και τυφλοί μαθητές, προκειμένου να μη στερηθεί το σχολείο», λέει ο πατέρας του, Βασίλης Εγγλέζος.

Εμειναν εκεί για 10 χρόνια από το 1999 και μόλις πριν από λίγες ημέρες επέστρεψαν για να εγκατασταθούν ξανά στο νησί. Μένουν στα Πάμφιλα, ένα προάστιο βόρεια της Μυτιλήνης όπου έχουν νοικιάσει μια μονοκατοικία, και έγραψαν τον Στράτο στο Λύκειο Παμφίλων. «Θέλουμε να κοινωνικοποιηθεί στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας που ζούμε», λέει η μητέρα του, Ταξιαρχούλα Εγγλέζου.

Στο Λύκειο Παμφίλων δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως και σε όλα τα σχολεία του Νομού Λέσβου, όπου υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις τυφλών παιδιών. Κόστος αυτού του εξοπλισμού; Γύρω στα 6.500 ευρώ, τα οποία για να βρεθούν όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης και οι αυτοδιοικητικοί μπήκαν σε έναν απίστευτο κυκεώνα γραφειοκρατίας, ενώ ποιος τελικά θα χρηματοδοτήσει την αγορά του συστήματος... δεν έχει ακόμα βρεθεί.

«Η πολιτεία δυστυχώς κινείται πολύ αργά στα ζητήματα αυτά», λέει καταλήγοντας ο πατέρας του μικρού Στράτου.

Ο 15χρονος έχει την τύχη να έχει δύο γονείς που τον υπεραγαπούν και φροντίζουν να μην του λείπει τίποτα, όπως και τα άλλα δύο αδέλφια του. Το ότι είναι τυφλός δεν τον εμποδίζει να έχει ήδη πάρει πτυχίο ECDL στους υπολογιστές, να μαθαίνει αγγλικά και γαλλικά, να παίζει αρμόνιο εδώ και δέκα χρόνια, να έχει βραβευτεί για τις δημιουργίες του στην κεραμική και στην καλαθοπλεκτική, να παίζει τζούντο και τον τελευταίο καιρό να μαθαίνει και παραδοσιακούς χορούς. Σε αυτό το παιδί το πραγματικά «τυφλό» κράτος σπεύδει βραδέως (αν σπεύδει) να του εξασφαλίσει τα απαραίτητα για να συνεχίσει να ζει με αξιοπρέπεια. *

ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ το ελληνικο κρατος δεν εχει για να ασχοληθει και με τους ανθρωπους με αναπηριες .........
μας θυμουνται μονο σε γιορτες και φιεστες και τοτε μονο σαν ντεκορκαι οχι για την ουσια .....ας μην τους κανουμε αλλο τη χαρη
ας δωσουν απο τα λεφτα που πηραν απο τη MHZENS δεν ειναι τιποτα ..........

Δίλημμα για μια γυναίκα με ΣΚΠ

«Δεν θέλω να πεθάνω. Αλλά όταν συμβεί, θέλω να κρατώ το χέρι του άντρα μου ξέροντας πως δεν πρόκειται να συλληφθεί.»


συνεχεια στο disabled.gr

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Πρωτοποριακή εταιρεία για στελέχη με αυτισμό στη Δανία

Μια πρωτοποριακή εταιρεία στη Δανία προσφέρει τη δυνατότητα σε άτομα με αυτισμό να εφαρμόσουν τις ικανότητές τους σε δουλειές που σχετίζονται με τεχνολογίες επικοινωνίας, λογισμικά συστήματα υπολογιστών και αξιολόγηση προϊόντων. Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη επιτυχία που σύντομα θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, ο Δανός Thorkil Sonne, με αφορμή τη διάγνωση του γιού του με αυτισμό, πήρε την απόφαση να ιδρύσει αυτή την εταιρεία, δίνοντας ευκαιρία σε ανθρώπους με αυτισμό να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους.

Ο Thorkil Sonne, μετά τη διάγνωση του γιού του Lars σε ηλικία 2,5 ετών, έγινε ενεργό μέλος της τοπικής οργάνωσης για ανθρώπους με αυτισμό και σύνδρομο Ασπέργκερ. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι παρόλο που τα παιδιά είχαν δυσκολίες προσαρμογής και στην επικοινωνία τους με τρίτους, ήταν εκπληκτικά στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Πιστεύοντας ότι τα άτομα με αυτισμό μπορούν να κάνουν πολλά εφόσον δημιουργηθεί το κατάλληλο γι’ αυτούς περιβάλλον, ο Sonne το 2004 παραιτήθηκε από τη θέση του σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, και ίδρυσε την εταιρεία «Specialisterne» («Οι σπεσιαλίστες»).

Η εταιρεία ειδικεύεται στον έλεγχο προϊόντων νέας τεχνολογίας, λογισμικών και συστημάτων υπολογιστών, και στελεχώνεται αποκλειστικά με άτομα με αυτισμό. Έχει 60 εργαζόμενους, και πελάτες όπως η Microsoft.

«Οι σπεσιαλίστες», έχουν κερδίσει πολλά επιχειρηματικά βραβεία, και επεκτείνονται έχοντας ανοίξει δεύτερο γραφείο στη Δανία, ενώ ετοιμάζουν γραφεία και στη Μ. Βρετανία. Σημαντικό είναι επίσης ότι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες από 50 χώρες του κόσμου έχουν προσεγγίσει τον Sonne για να ενημερωθούν και ίσως να ξεκινήσουν αντίστοιχα εγχειρήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
url: http://www.specialisterne.dk/

4/6/2009

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

καλοκαιρι 2009
κατι εχει το φετινο καλοκαιρι δεν ειναι σαν τα αλλα ....

κατι γινεται διαφορετικο ....
.
ειναι οτι μεγαλωσαμε ?

ειναι που τα παιδια μας μεγαλωσαν μαζι με εμας ?

ειναι που φευγουν σιγα σιγα οι παλιοι......

ειναι και το πεισμα που δεν μας αφηνει να χαλαρωσουμε

μαλλον ειναι ολα μαζι ....

θα περασει και αυτο .........

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

δημος ελληνικου ....γιατι υπαρχουν και αυτοι που νοιαζονται ....για τους συναθρωπους τους

Η πρώτη πλαζ στην Ελλάδα με αναβατόριο για άτομα με κινητικές δυσκολίες

Ήδη από πέρσι στην πλαζ του Αγίου Κοσμά ο δήμος έχει προχωρήσει σε μια σειρά από έργα, ώστε η ελεύθερη πρόσβαση από όλους στην παραλία να έχει γίνει πράξη. Σημειώνεται ότι έχει διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης για αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με κινητικές δυσκολίες ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά σε ράμπα που οδηγεί στη θάλασσα καθώς και σκιασμένος χώρος για την παραμονή τους στην παραλία. Για τη μεταφορά στη θάλασσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αμαξίδιο θάλασσας ενώ υπάρχει και ντουζιέρα.

Επιπλέον, ο δήμος αγόρασε σωστική λέμβο για τις ανάγκες των ναυαγοσωστών που εργάζονται για την ασφάλεια των λουομένων.

οταν εχεις ορεξη για πραγματικη δουλεια και οχι μονο για λογια ........

δειτε την ιστοσελιδα του εδω και καντε συγκρισεις

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ελλαδα 2009 κρατος προνοιας.....

δειτε εδω στην ιστοσελιδα του BBC μια ερευνα για τις συνθηκες που επικρατουν σημερα στο Δρομοκαιτιο

δεν ειναι εικονα απο αλλη εποχη ειναι απο την εικονα που παρουσιαζει σημερα ενα απο τα μεγαλυτερα ψυχιατρικα νοσοκομεια της ελλαδος........


αποσπεριτης
για λιγο ξεκουραση..........