Τρίτη 20 Ιουλίου 2010


Τα νοσοκομεία στο Κόκκινο


Συνεχίζουν την πενθήμερη απεργία τους οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του ΕΣΥ το οποίο ψηφίζεται σήμερα. 24ωρη απεργία προκήρυξε σήμερα και η ΕΙΝΑΠ

Στις 10:30 μέλη των συνδικάτων υγείας και πρόνοιας οργανώνουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Επίσης στις 11:00 έξω από τη Βουλή θα συγκεντρωθούν και απεργοί από τη Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της φτώχειας και της ανέχειας να επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο πολίτης για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται μέσω της γενικευμένης λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων.

Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων

Οι γιατροί ζητούν την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου αντιδρώντας σε δύο βασικά σημεία: την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων την οποία και χαρακτηρίζουν «απόπειρα ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής περίθαλψης» και την αλλαγή του εφημεριακού συστήματος. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, κάθε γιατρός θα λαμβάνει μηνιαία αποζημίωση για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών και σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνει επιπλέον εφημερίες, αυτές θα αποζημιώνονται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η μηνιαία αποζημίωση αφορά σε αριθμό εφημεριών που αντιστοιχεί στο 90% των αναγκών των νοσοκομείων, εκτίμηση που αμφισβητείται έντονα από τους γιατρούς. Οπως χαρακτηριστικά είπε στην «Κ» ο νευροχειρουργός μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ κ. Πάνος Παπανικολάου, στο Χειρουργικό και το Αναισθησιολογικό τμήμα και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Κρατικού Νικαίας οι προβλεπόμενες με βάση την αποζημίωση εφημερίες φτάνουν να καλύψουν μόνο το 50% των αναγκών, ενώ σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν σε μικρά νοσοκομεία της επαρχίας λόγω των ελλείψεων γιατρών. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το νέο σύστημα θα «επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών». Μάλιστα προτίθενται να μην πραγματοποιούν τις επιπλέον από τις προβλεπόμενες εφημερίες εάν δεν δεσμευθούν οι διοικήσεις ότι έχουν κονδύλια για να τους αποζημιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: