Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Κώστα Παπαδόπουλου στην "ΑΥΓΗ"

Δεν θα κινηθούμε στο πλαίσιο του "Καλλικράτη", δεν δεχόμαστε την επιτήρηση από αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση

"Θέλουμε έναν δήμο για τις ανάγκες του λαού και όχι πρωτοκολλητή του ΔΝΤ", δηλώνει μιλώντας στην "Α" ο Κώστας Παπαδόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη με την Κίνηση Πολιτών “Κόντρα στο Ρεύμα”.

* Ποια τα προβλήματα του δήμου;
Το μεγάλο πρόβλημα του νέου δήμου θα είναι το οικονομικό, 80 εκατομμύρια ευρώ χρέος με συνέπεια την υπαγωγή του στο πρόγραμμα εξυγίανσης όπως προβλέπει ο "Καλλικράτης". Θα έχουμε δηλαδή μια μορφή ΔΝΤ στον δήμο μας, δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, απολύσεις εργαζομένων, περικοπή κοινωνικών δαπανών.
Από την άλλη πλευρά, η σημερινή δημοτική αρχή απέτυχε στα 8 χρόνια διοίκησης να αντιστρέψει το κλίμα εγκατάλειψης και υποβάθμισης αλλά και να διεκδικήσει λύσεις. Η καθαριότητα στο χειρότερο σημείο, οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι αναξιοποίητοι, η τοπική αγορά πεθαμένη, οι δομές της κοινωνικής πρόνοιας για τους ασθενέστερους σε διάλυση.
Εμείς δεν θα κινηθούμε στο πλαίσιο του "Καλλικράτη", δεν δεχόμαστε την επιτήρηση από αυτούς που μας έφεραν σ' αυτή την κατάσταση. Θα ξεσηκώσουμε την πόλη και θα απαιτήσουμε την διαγραφή του χρέους στο ύψος των παρακρατηθέντων πόρων που μας ανήκουν.

* Ποιες οι βασικές αιχμές του προγράμματός σας;
Να δημιουργήσουμε μια πόλη ανθρώπινη με κοινωνική ευαισθησία , μια πόλη αλληλέγγυα σε όσους χτυπιούνται από την κρίση. Θέλουμε ένα δήμο για τις ανάγκες του λαού και όχι πρωτοκολλητή του ΔΝΤ. Αν, για παράδειγμα, είσαι άνεργος, έχεις μεγαλύτερη ανάγκη από κάθε άλλη φορά να μπορείς να πηγαίνεις το παιδί σου χωρίς να πληρώνεις τίποτα σε έναν δημοτικό παιδικό σταθμό. Και δεν σου κάνει χάρη κανείς γι' αυτό, το δικαιούσαι, έχεις πληρώσει πολλούς φόρους κεντρικά και τοπικά και συνεχίζεις να πληρώνεις ακόμη και τώρα. Όπως δικαιούμαστε όλοι μας μια πόλη καθαρή, με ανακύκλωση, με παιδικές χαρές, με ελεύθερους χώρους, με τη νεολαία στο προσκήνιο, με μαζικό αθλητισμό, με έντονη πολιτιστική δράση, με ίσες δυνατότητες για τα ΑμΕΑ, με αναβαθμισμένη την πρόνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη έξω από την εμπορευματοποίηση και το κέρδος. Η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών, σε αντίθεση με το μοντέλο του "Καλλικράτη" είναι ο απαραίτητος όρος.

*Ποιος ο ρόλος που μπορεί να επιτελέσει ο συνδυασμός σας με φόντο τον "Καλλικράτη" και το Μνημόνιο;
Ο "Καλλικράτης" είναι ένα αντιδραστικό σχέδιο που ήρθε να προσαρμόσει την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη φιλοσοφία του ΔΝΤ. Ένα σχέδιο που η εφαρμογή του για τους δήμους μεταξύ πολλών άλλων σημαίνει: Ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της δημοκρατίας και σημαντική έλλειψη πόρων που καθιστά αδύνατη την άσκηση δημόσιας κοινωνικής πολιτικής και οδηγεί στη διπλή και τριπλή φορολόγηση των πολιτών. Επίσης, αναβάθμιση του ρόλου των αγορών και των πολυεθνικών μέσω ιδιωτικοποιήσεων και χιλιάδες απολύσεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Από όποια θέση κι αν βρεθούμε δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπλοκάρουμε τις επιταγές του και να οικοδομούμε μια εναλλακτική πολιτική προς όφελος των πολλών.

Τριχοτόμηση σε ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, νυν δήμαρχος Ρέντη, στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους. Μαζί του έχει και τον υποψήφιο της Ν.Δ. - ΛΑΟΣ στον Ρέντη το 2006 και πρώην αντίπαλό του, τον κ. Σταματάτο, διευθυντή του γραφείου του κ. Τραγάκη. Δεύτερη υποψηφιότητα ο ανεξάρτητος Στέλιος Λογοθέτης, που έχει συσπειρώσει μεγάλο μέρος του τοπικού ΠΑΣΟΚ , υποστηρίζεται από τον βουλευτή κ. Λιτζέρη και τον υποψήφιο της Ν.Δ. στη Νίκαια το 2006, κ. Κίτσο. Ο “αντάρτης” Γιάννης Μαρωνίτης αποτελεί την τρίτη επιλογή των πράσινων φηφοφόρων. Δεν αντιδρά σε Μνημόνιο και "Καλλικράτη". Η τριχοτόμηση και της Ν.Δ. ολοκληρώνεται με την υποψηφιότητα του Κούλη Βρεττάκου. Τον Στέλιο Μπενετάτο στηρίζει το ΚΚΕ, δήμαρχο Νίκαιας τα τελευταία 8 χρόνια.

Η συνέντευξη δόθηκε στην Μαρία Καλυβιώτη και δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ στις 23/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: