Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

The Shock Doctrine 2009

The Shock Doctrine 2009 (NTOKIMANTEΡ) from energos politis on Vimeo.



Το The Shock Doctrine είναι το τελευταίο ντοκιμαντέρ του καταξιωμέμου σκηνοθέτη Michael Winterbottom, με συν-σκηνοθέτη τον Mat Whitecross. Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλλερ της Naomi Klein, το The Shock Doctrine προβάλλει το επιχείρημα ότι οι πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς» στην Αμερική έχουν σταδιακά κυριεύσει τον κόσμο μέσω της εκμετάλλευσης συγκλονισμένων από την καταστροφή ανθρώπων και χωρών. Τόσο η ταινία όσο και το βιβλίο υποστηρίζουν ότι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύονται τις φυσικές καταστροφές, τις οικονομικές κρίσεις και τους πολέμους για να επιβάλουν ριζοσπαστικές πολιτικές ελεύθερης αγοράς.

Η Klein αποκαλεί το φαινόμενο αυτό «καπιταλισμό της συμφοράς» και θεωρεί ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικός στο να σβήνει τη συλλογική μας μνήμη όσο και η ψυχιατρική θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Η ταινία αμφισβητεί κατά τρόπο ριζικό το μύθο ότι η παγκόσμια ελεύθερη αγορά έχει θριαμβεύσει βασιζόμενη στις αρχές της δημοκρατίας.

2 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Εκτεταμενα σχολια...Αναλυσεις αλλα και αποσπασματα του βιβλιου...Θα βρειτε, και στο μπλογκ ΣΕΛΙΝ...
Υπεροχος ανθρωπος και φιλος...
Τυχερος, οποιος τον διαβαζει...

blackbedlam είπε...

Κώστα καλή σου μέρα.Δεν θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο περιεχόμενο του video της κυρίας Κλάιν, που το τελευταία διάστημα αναδείχτηκε σε μπεστ σέλερ και που την προώθησή του έχουν αναλάβει άλλοτε συνειδητά και άλλοτε όχι, διάφορα συμφέροντα και μια μερίδα ιδιωτών που λόγω της έλλειψης δυνατότητας ερμηνείας, το προωθούν προωθώντας ουσιαστικά, την άποψη του νεοκενσιανιστικού μοντέλου.
Αυτή είναι η γνώμη μου.Ας μάθουμε σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές να είμαστε πιο επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους προβολές.
Ας προσπαθούμε να δούμε κάτω από την επίφαση, τι συμφέροντα εξυπηρετούν διάφοροι περιφερόμενοι θίασοι,ας προσπαθήσουμε να διαβάσουμε πίσω από τις επαναστατικές ρητορείες των δημοσιολόγων, των καθηγητάδων, των από το πουθενά εμφανιζόμενων φιλόσοφων, των οικονομολόγων και των πολιτικών αναλυτών.(όχι ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχουν αξιόλογες φωνές)
Ας προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε με βάση αυτά που υπηρετούν την σημερινή συγκυρία και τις ανάγκες απεγκλωβισμού της εργατικής τάξη και του ΜΛΚ,προς την κατεύθυνση της ανατροπής του απεχθούς συστήματος, μέσα στα πλαίσια του οποίου δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα της τάξης μας.
Καλή σου μέρα.