Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Καθυστερήσεις στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων



Με καθυστέρηση αρκετών ημερών φαίνεται ότι θα δοθούν τα προνοιακά επιδόματα για το πρώτο δίμηνο του 2011, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει εκδόσει ακόμη τη σχετική εγκύκλιο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, οι υπηρεσίες της πρόνοιας, οι οποίες πλέον είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων, παραμένουν υποστελεχωμένες.
Υπό κανονικές συνθήκες όσοι λαμβάνουν επιδόματα θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό θα γίνει από τον… Απρίλιο και βλέπουμε.
Ήδη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΜΕΑ), έστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, καταγγέλλοντας, για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε έναν μόλις μήνα, τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στη στελέχωση των υπηρεσιών πρόνοιας των Δήμων, που είναι υπεύθυνες για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: “Η Συνομοσπονδία ήδη έχει δεχθεί καταγγελίες από τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία που κινητοποιούνται στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (Ξάνθης, Καβάλας κ.λπ.)., σύμφωνα με τις οποίες μέρος του προσωπικού των πρώην υπηρεσιών των Νομαρχιών που είχαν στις αρμοδιότητές τους τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος και εν γένει παροχών, δεν βρίσκονται στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων !!!
Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό των πρώην υπηρεσιών των Νομαρχιών που είχαν στην αρμοδιότητά τους τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, σύμφωνα με το άρθρο 257 παρ. 2 του ν. 3852/10 (εγκύκλιος οικ.67447/26-11-2010 Υπ. Εσωτερικών) μετατάσσεται υποχρεωτικά στο δήμο της έδρας του νομού, σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5. ν. 3852/2010.
Εύλογα, επομένως, προκύπτει το ερώτημα, πού πήγαν οι υπάλληλοι των πρώην νομαρχιών; Και εάν δεν έχει γίνει η μετάταξή τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων, (υποχρεωτική βάσει του νόμου) πώς θα μπορέσει το νέο σύστημα καταβολής προνοιακών επιδομάτων να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις; Ποιοι ευθύνονται για την μη εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και με ποιες μεθόδους συνέβη αυτό; .
Με μειωμένο προσωπικό είναι δεδομένο ότι οι υπηρεσίες των Δήμων δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων του Μηνός Μαρτίου.
Η Συνομοσπονδία απαιτεί την ακαριαία αντιμετώπιση του θέματος, ζητά τον άμεσο έλεγχο των καταγγελιών καθώς και ενημέρωση από το Υπουργείο για την έναρξη, σε βάθος, διοικητικού ελέγχου επί του σοβαρού αυτού θέματος”.
Με δεδομένο ότι και τα ασφαλιστικά ταμία όπως το π΄ρωην ΤΕΒΕ δεν έχει εδώ και πολλούς μήνες υγιειονομικές επιτροπές που επανεξετάζουν κυρίως τις παρατάσεις των ασφαλισμένων που πέρνουν αναπηρικές συντάξεις η παραπληγικά επιδόματα , είναι πολλοί οι ασφαλισμένοι ανάπηροι που τους έχουν κοπεί τα πάντα .ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ;
ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ; Η ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΣ 3 ΤΟΥ ΔΚΕΜΒΡΗ ;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αφου δεν τους εχουμε πάρει ακόμε με τις πέτρες καλά μας κάνουν πατέρα

Ανώνυμος είπε...

θα πεθανω απο την πεινα,θα με διωξουν απο το σπιτι,ειμαι σε κατασταση παρακρουσης.Τινα κανω??