Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

World Down Syndrome Day 2011


21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγο...ς=3.21) καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Μέρα για το Σύνδρομο Down.
Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον συμπατριώτη μας γιατρό Στυλιανό Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down
Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ' όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.
Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει μία περίπου στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μάθηση, ωστόσο με την κατάλληλη υποστήριξη, εκπαίδευση και ενθάρρυνση μπορούν να ενσωματωθούν και να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: