Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

«Δωνάτε κάτι να μην πεθάνω νηστικιά»

«Δωνάτε κάτι να μην πεθάνω νηστικιά»

ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ, ΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ Ν. ΙΩΝΙΑ

Στο συνοικισμό σεισμοπλήκτων στη Νίκαια, το θερμόμετρο μέσα στο ξεχαρβαλωμένο λυόμενο δείχνει 40 βαθμούς Κελσίου. Μόλις μπαίνεις ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι. Μέσα στέκει μόνη και παρατημένη η 85χρονη Ερασμία Ροντογιάννη. Αυτή είναι η καινούργια της ζωή. Δεν έχει τρεχούμενο νερό, ούτε τουαλέτα. Λόγος για ηλεκτρικό δεν γίνεται καν, αφού το ρεύμα είναι κομμένο από πέρσι στον οικισμό.

Εχουν περάσει λίγες μέρες τώρα που μεταφέρθηκε -μαζί με το λυόμενό της- στη Νίκαια από τον αντίστοιχο οικισμό της Νέας Ιωνίας, ο οποίος καταργήθηκε. Η μεταφορά συνολικώς 29 οικισμών από τη Ν. Ιωνία εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος του ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος Στέγασης και Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, Θ.Τσέπη:

«Στόχος είναι να καταργηθούν σταδιακά όλοι οι συνοικισμοί σεισμοπλήκτων που υπάρχουν ακόμη σε 10 δήμους με πάνω από 1.000 οικίσκους. Τι θα απογίνουν οι άνθρωποι που έχουν απομείνει εκεί, οι απόκληροι της ζωής; Υπάρχει γι’ αυτούς το ελληνικό κράτος;»

Οπου κι αν κοιτάξεις στον οικισμό στη Νίκαια, για τον οποίο όλοι οι δημάρχοι μέχρι σήμερα αδιαφορούν, η εικόνα είναι απογοητευτική. Εκεί ζουν οκτώ οικογένειες με τα παιδιά τους εδώ και περίπου 12 χρόνια. Οι περίπου 30 άνθρωποι του συνοικισμού, που ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες, είναι η μόνη ελπίδα για την υπερήλικη κυρία Ερασμία. Της έχουν τραβήξει ένα λάστιχο για να πλένεται έξω στο ύπαιθρο, πίσω από ένα σεντόνι.

«Είμαι έρμη, δωνάτε κάτι μέχρι να πεθάνω, γιατί θα πεθάνω νηστικιά. Μια ζωή δημότης Ν. Ιωνίας ήμουν και ο δήμος μάς πέταξε έξω, δεν νοιάστηκε καθόλου για εμάς. Δεν έχω τα παιδιά μου…» Κρατά τη φωτογραφία με τρεις γιους, ο ένας πεθαμένος από το 1999… «Στη Ν. Ιωνία πήγαινα στην εκκλησία στον προφήτη Ηλία και μου έδιναν ένα πιάτο φαΐ. Μόλις 300 ευρώ σύνταξη έχω, αλλά πλήρωνα και το ηλεκτρικό μου και το τηλέφωνο», θα πει απελπισμένη. Τα χέρια απλωμένα μάς δείχνουν το φτωχικό νοικοκυριό της χωρίς ψυγείο, με μια συσκευή τηλεφώνου που δεν συνδέεται πουθενά.

«Ευτυχώς που μας δέχτηκαν οι άνθρωποι εδώ στη Νίκαια στο συνοικισμό. Είμαι απελπισμένος, το λυόμενό μου πετάχτηκε σε μια γωνία και έχει τώρα δύο τρύπες στο πάτωμα. Τις έκλεισα με χαρτόνι. Με τι μέσα θα το φτιάξω; Εγώ είμαι με κάρτα ανεργίας και δουλειά, το ξέρω, δεν πρόκειται να βρω. Πώς θα ζήσουμε; Τι θα κάνουμε; Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες» μας λέει μιλώντας με δυσκολία, εξοντωμένος από «τις τιμές που τους περιποιεί το ελληνικό κράτος», ο Γιώργος Κανελλάκης, που καταγγέλλει το δήμαρχο Ν. Ιωνίας για την παρά τις εκκλήσεις αδιαφορία του προς τους δημότες του.

Το λυόμενο της Μαρίας Ξανθοπούλου έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, ενώ η ίδια βρίσκεται στο νοσοκομείο. Κάποια από τα υπάρχοντά της βρίσκονται σπασμένα και σκορπισμένα ένα γύρω.

«Εμείς δεν λέμε να φύγουν, πού να πάνε οι άνθρωποι; Απλώς προστέθηκαν και αυτοί στο χάλι μας, χωρίς αποχέτευση, χωρίς νερό και βέβαια χωρίς ρεύμα, αφού για εμάς δεν βρέθηκε καμία λύση» μας λέει η κ. Μακρή, που παλεύει ακούραστα ξεπερνώντας τις απογοητεύσεις για τη ζωή στον οικισμό.

Ο αρμόδιος

Η «Ε» κατά την επικοινωνία της με τον υπεύθυνο του υπουργείου κ. Τσέπη, απέσπασε την υπόσχεση ότι η κατάσταση αυτή είναι εντελώς προσωρινή. Οτι θα ειδοποιηθεί ο εργολάβος, που ανέλαβε τις μεταφορές, ώστε να διορθωθούν οι ζημιές και ότι θα εγκατασταθεί σύστημα αποχέτευσης και υδροδότησης.

Για το τελευταίο ευθύνεται και ο Δήμος της Νίκαιας, οι επικεφαλής του οποίου -όπως έχουμε καταγράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ- έχουν εγκαταλείψει, τα τελευταία χρόνια, τον οικισμό της περιοχής. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος της Νίκαιας δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για τη μεταφορά του οικισμού της Νέας Ιωνίας. Οσο για ρεύμα, θα πρέπει οι ίδιοι να κάνουν αίτηση στη ΔΕΗ και να πληρώσουν για καινούργιο ρολόι.

ΠΗΓΗ: enet.gr

7 σχόλια:

ΓΑΒ είπε...

Κώστα εσύ πρέπει να ξέρεις πως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Ξέρεις πως η περιοχή εκεί ανήκει στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, πως αρκετοί από τους σεισμόπληκτους δεν είναι σεισμόπληκτοι, πως κάποιοι είναι αρχηγοί αθίγγανων και έμποροι… Ξέρεις πως κάποιοι από τους άπορους εκεί έχουν εξοχικά και κάποιοι άλλοι κλέβουν ρεύμα και νερό. Για να δούμε τι λύση πρέπει να δοθεί εκεί, πρέπει να παραθέσουμε όλα τα δεδομένα και όχι μόνο τη μια αλήθεια. Από την άλλη η πολιτεία πρέπει επιτέλους να δει τι γίνεται με αυτές τις αζήτητες κατοικίες και να σκεφτεί πως μπορεί να τις παραχωρήσει σε όσους τις έχουν ανάγκη έτσι ώστε να πάψουν αυτοί οι απάνθρωποι οικισμοί.

Γιάννης Κ. είπε...

Τα ίδια και χειρότερα στο χώρο των σεισμόπληκτων , δίπλα ο δηλαβέρης σε κακό χάλι , περισσότερα σκουπίδια απο πρίν , αντί να παρθούν μέτρα να φύγουν και οι κάτοικοι απο τα σεισμόπληκτα έρχονται και άλλοι !! 7 μήνες νέα δημοτική αρχή που είναι ; μόνο για να κλεινει και να ρημάζει υπάρχει ; Ιωακειμίδη ψάχνω την μαγκιά που μου έταξες και δεν την βρίσκω ..που είναι ; ξέρεις η θα ρωτήσεις και θα μου πείς .

Ανώνυμος είπε...

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Γιώργο εγώ αυτό που ξέρω είναι αυτό που βλέπω και μπορώ να το αποδείξω .Αυτό το blog έχει ονοματεπώνυμο έτσι δεν μπορώ να γράφω για εμπόρους που κάνουν διακίνηση και για απόρους που έχουν εξοχικά , σίγουρα αυτό που γίνετε εκεί δεν έχει καμμιά νομιμότητα , αλλά για τους μέν πρώτους - εμπόρους- τον λόγο έχει η αστυνομία για του άλλους που δεν έχουν καμμιά δουλειά να βρίσκονται ακόμα εκεί τον λόγο έχει η επίσημη πολιτεία .
Η δημοσιογράφος ανακάλυψε την Αμερική και εγώ το έβαλα για να πάρει το θέμα ξανά μπροστά , οι συνθήκες που δημιουργούνται εκεί αν αρχίσουν πάλι και γεμίζουν τον χώρο με όσους δεν έχουν που να πάνε , και σε λίγο θα είναι πολλοί, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες . Είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήση σύντομα σαν δήμος .

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΛΛΑΤΖ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΤΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ . ΚΛΕΒΟΥΝ ΝΕΡΟ; ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ; ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΗ ; ΚΛΛΑ ΚΆΝΟΥΝ , ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΠΩΣ ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ; ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΝΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΥΘΟΥΝ !
ΕΛΛΑΣ 2011 ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ

Emma είπε...

Οπου κι αν κοιτάξεις στον οικισμό στη Νίκαια, για τον οποίο όλοι οι δημάρχοι μέχρι σήμερα αδιαφορούν, η εικόνα είναι απογοητευτική. Εκεί ζουν οκτώ οικογένειες με τα παιδιά τους εδώ και περίπου 12 χρόνια. Οι περίπου 30 άνθρωποι του συνοικισμού, που ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες, είναι η μόνη ελπίδα για την υπερήλικη κυρία Ερασμία. Της έχουν τραβήξει ένα λάστιχο για να πλένεται έξω στο ύπαιθρο, πίσω από ένα σεντόνι.

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΜΑΘΕ ΚΑΝΕΙΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ;