Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Το σχολείο μας είναι παλιό και το θέλουμε ΑΝΟΙΧΤΟ


Ανοιχτή Επιστολή Συλλόγων Γονέων 12ου, 17ου & 28ου Δημοτικών Σχολείων Νίκαιας

Προς:
Γονείς, εκπαιδευτικούς, Δημοτική Αρχή, Δημοτικές Παρατάξεις,.Μητρόπολη Νίκαιας, Βουλευτές Περιφέρειας, Ένωση Γονέων Νίκαιας, Συλλόγους Γονέων Νίκαιας, Συλλόγους Εκπαιδευτικών Νίκαιας, κατοίκους και φορείς της πόλης μας.

Όταν πληροφορηθήκαμε την επικείμενη κατάργηση του 28ου Δημοτικού Σχολείου και συγχώνευση του με τα συναυλιζόμενα 12ο και 17ο Δημ. Σχ. προχωρήσαμε στις εξής κινητοποιήσεις:

-Σχολικό Συμβούλιο του 28ου Δημ. Σχ. στις 21/2, όπου με ομόφωνη απόφαση καταδικάζαμε την κατάργηση του σχολείου μας.

-Γενική Συνέλευση με τη Δημοτική Αρχή, τις Δημοτικές Παρατάξεις, την Ένωση Γονέων Νίκαιας, την Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νίκαιας και άλλους τοπικούς φορείς όπου καταδικάστηκαν οι συγχωνεύσεις σχολείων και αποφασίστηκαν μια σειρά κινητοποιήσεων όπως:

• Παράσταση Διαμαρτυρίας στον Διευθυντή Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Αττικής κ. Κουμέντο, στις 25/2.
• Κλείσιμο της Λεωφόρου Π.Ράλλη στο ύψος των σχολείων μας και πορεία προς την Πλ. Δαβάκη (Περιβολάκι), στις 28/2.
• Παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας-Ρέντη όπου ψηφίστηκε ομοφώνως ψήφισμα της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κατά της κατάργησης του 28ου Δημ. Σχ. και γενικότερα κατά των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων της πόλης μας.
• Κλείσιμο της Λεωφόρου Π. Ράλλη στο ύψος των σχολείων μας, στις 2/3.

Επειδή τίποτα δεν έχει κριθεί, τίποτα δεν έχει τελειώσει

Σας ΚΑΛΟΥΜΕ

σε ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων στα Πέτρινα (Π.Ράλλη 178) την Πέμπτη 3 Μαρτίου, στις 19:00.

Να συναποφασίσουμε και συνδιοργανώσουμε τις επόμενες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις μας, που θα ανατρέψουν τα σχέδια υποβάθμισης της ζωής και της μόρφωσης των παιδιών μας.


ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ 12ου, 17ου & 28ου Δημοτικών Σχολείων Νίκαιας

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μουσικό σχολείο Πειραιά,

Τα Σχολεία μας παράγουν πολιτισμό , άσχετα αν το υπουργείο "παιδείας " δεν το γνωρίζει και θέλει να τα κλείσει.

Την Τρίτη 29 Μαρτίου, ώρα 4 μ.μ. στο Θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ακαδημίας 59, Αθήνα, η Θεατρική Ομάδα και η Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά παρουσιάζουν το παραμύθι μιούζικαλ του Στέλιου Μαρίνη: «Ο Τικαλάκης».

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο ήρωας είναι ένα φτωχό παιδί με κινητικά προβλήματα, αλλά έξυπνος, ικανός, γεμάτος αγάπη για τους ανθρώπους και, κυρίως, αισιόδοξος. Σε κάθε πρόβλημα της ζωής βρίσκει και προβάλλει τις όποιες θετικές του πλευρές, αναφωνώντας διαρκώς «τι καλά, τι καλά», εξού και το όνομά του. Xάρη στην ιδιαίτερη έφεσή του στη μουσική, παρά τις δυσκολίες στην κίνηση των χεριών, μαθαίνει πιάνο σε ένα μικρό πιανάκι που μάζεψε από τα σκουπίδια και γράφει υπέροχη μουσική.

Ο άρχοντας της χώρας, ο βασιλιάς Ταχειόλας, είναι σκληρός και ανάλγητος και περιτριγυρίζεται από συμβούλους αυλοκόλακες που δεν διστάζουν να πραγματοποιούν οτιδήποτε απαιτεί ο βασιλιάς, έστω κι αν φέρνει τη δυστυχία στους υπηκόους.

Το μόνο άτομο που αγαπάει ο Ταχειόλας και στο οποίο κάνει όλα τα χατίρια είναι η κόρη του, η πανέμορφη αλλά δύστροπη πριγκίπισσα Ταθελειόλα. Η Ταθελειόλα είναι τόσο απαιτητική, ώστε φτάνει να ζητήσει από τον πατέρα της να στερήσει από τους χωρικούς τον ήλιο για να μην τυχαίνει να έχουν αυτοί λιακάδα όταν στο παλάτι έχει συννεφιά.

Όταν η Ταθελειόλα γνωρίζει από κοντά τον Τικαλάκη που παίζει συχνά με τα ζώα στο δάσος δίπλα από το παλάτι, αρχικά απαιτεί να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν, αλλά, καθώς καθημερινά τον επισκέπτεται για να τον ακούει να παίζει πιάνο, σταδιακά μεταμορφώνεται.

Τελικά η αγάπη νικά κι όλα αλλάζουν στη χώρα.

Οι συντελεστές της παράστασης

Το παραμύθι διασκεύασε σε μιούζικαλ ο συγγραφέας του Στέλιος Μαρίνης. Για τις ανάγκες της μουσικοχορευτικής διασκευής, ντύθηκαν με λόγια αποσπάσματα από τα έργα: «West side story» (America, I feel pretty) του Leonard Bernstein, «Jesus Christ Superstar» (Maria Magdalena) του Andrew Lloyd Webber, «Carmen suite No 2» (Habanera) του G. Bizet, «Hungarian Dance No 5» του J. Brahms, «Libertango» του A. Piazzola, τα τραγούδια «Βιετνάμ γιε - γιε» του Δ. Σαββόπουλου, «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Β. Τσιτσάνη, «Κάπου θα συναντηθούμε» του Γ. Μηλιώκα και το δημοτικό τραγούδι «Ο Χαραλάμπης», καθώς και τα πρωτότυπα τραγούδια που είχαν γραφτεί από το μουσικό Γιώργο Παππά για τον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την έντυπη έκδοση του παραμυθιού.

Στην παράσταση θα απολαύσουμε τους 32 μαθητές του σχολείου που παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν υπό τη συνοδεία της 60μελούς συμφωνικής ορχήστρας του σχολείου, μικρού λαϊκού και παραδοσιακού μαθητικού συνόλου και 10μελούς χορωδίας από μαθητές και αποφοίτους του σχολείου.

Στην προετοιμασία έλαβαν μέρος οι καθηγητές μουσικής: Στέλλα Αραμπατζόγλου σοπράνο σαξόφωνο, Θεόδωρος Γιατράς φλάουτο, Μιχάλης Δημητράς κιθάρα, Μιχάλης Κουντούρης βιολί, Αθανάσιος Κυρζίδης όμποε, Γιάννης Λάμπος βιολί, Ζαφειρία Μάντζαρη φλάουτο, Γεράσιμος Μορφέσης τρομπέτα, Ελένη Μουζακίτη άλτο σαξόφωνο, Σοφία Μουλακάκη ακορντεόν μπαγιάν, Χρήστος Παππούς κλαρινέτο, Κώστας Σαΐνης κόρνο, Θανάσης Τσίτσαρης τσέλο, Σταύρος Χουλιαράς βιολί οι οποίοι και συμμετέχουν με τους μαθητές τους στη συμφωνική ορχήστρα.

Το λαϊκό και το παραδοσιακό τρίο δίδαξαν οι καθηγητής κ. Φάνης Σταυρακάκης και Γιώργος Παππάς, ο οποίος συνοδεύει και στο πιάνο τα δικά του τραγούδια «Η βάρκα», «Όλα είναι τόσο καλά», «Το τραγούδι της Ταθελειόλας» και «Ο Ύμνος της Τικαλοχώρας».

Σκηνοθεσία: Στέλιος Μαρίνης

Διεύθυνση Ορχήστρας: Δημήτρης Καραβέλης

Διδασκαλία Χορωδίας: Ελίζα Κοντοπούλου

Χορογραφία: Ελένη Γιαννοπούλου με τη βοήθεια των μαθητριών Ελευθερίας Πάλλα και Μαρίας Χριστοδούλου

Σκηνικά - Κοστούμια: Κική Παυλικιάνη

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 2104204426

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Κανένα σχολείο δεν θα κλείσει .....Καμιά ψυχή μαθητή δεν θα "συγχωνευτεί"


Ανακοινώθηκε από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά η πρόταση για κατάργηση του 28 ΔΣ Νίκαιας .

Όπως ήταν φυσικό οι γονείς του σχολείου αντέδρασαν καθώς επίσης και των δύο άλλων σχολείων που συστεγάζονται και καλούνται τώρα να συνενωθούν. Με την βοήθεια και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Νίκαιας κάλεσαν σε ανοιχτή συνέλευση όλους τους γονείς των σχολείων καθώς και τους εκπαιδευτικούς, δημοτικές παρατάξεις και βουλευτές της περιοχής μας.
συνέχεια στο "κόντρα στο ρεύμα"

Κανένα Σχολείο να μην συγχωνευτεί

Αίτημα προς τον Δήμαρχο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη για τη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου, με θέ- μα τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, απέστειλε στις 14 Φλεβάρη ο επικεφαλής της δημο- τικής κίνησης “Κόντρα στο Ρεύμα” και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Παπαδόπουλος.

Παρά το γεγονός ότι από το Υπουργείο Παιδείας δίνονται διαβεβαιώσεις ότι οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με βάση παιδαγωγικά και δημογραφικά κριτήρια και θα αφορούν μικρό αριθμό σχολείων [ περίπου 100 ολιγοθέσια ], ολόκληρη σχεδόν η σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα κάνει λόγο για σχέδιο εκτεταμένων καταργήσεων που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους μαθητές.
Παρόλα αυτά, αυτό που ζητείται -για καλό και για κακό- από το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω της επιστολής του κ. Παπαδόπουλου, είναι η ομόφωνη καταδικαστική απόφαση. Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει:

συνέχεια » στο Χαλκηδώνα



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να πέσει η κυβέρνηση και να φύγει η τρόικα.


Η οργή, η αγανάκτηση και η επίγνωση πως δεν υπάρχει ατομική λύση μέσα στην κρίση, έσπρωξαν χιλιάδες ανθρώπους να πυκνώσουν τις διαδηλώσεις, να αψηφήσουν την φημολογία κομμάτων και ΜΜΕ για προβοκάτσιες και να δείξουν πως θέλουν και επιζητούν μια κλιμάκωση, μια άλλη πρακτική στάση στις μεγάλες απεργίες.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση νοιώθοντας την πίεση της λαϊκής οργής φοβήθηκε μια μαζική περικύκλωση της Βουλής και φρόντισε να διαλύσει την πορεία κτυπώντας σε πολλά σημεία και κυρίως απομονώνοντας την πλατεία Συντάγματος από όσους ήθελαν να φτάσουν σε αυτήν. Έκλεισε σταθμούς του μετρό, αφού τους έπνιξε στα χημικά, και επιδόθηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις αποτροπής της προσέλευσης και παραμονής στο Σύνταγμα.

Παρόλα αυτά, χιλιάδες διαδηλωτών παρέμειναν στο Σύνταγμα μέχρι το απόγευμα και αφήνουν μια παρακαταθήκη, δημιουργούν μια νέα συνήθεια. Τις επόμενες φορές θα είναι πιο προετοιμασμένοι, πιο αποτελεσματικοί. Η επιμονή χιλιάδων διαδηλωτών να παραμείνουν με κάθε τρόπο στο Σύνταγμα, τονίζει την αναγκαιότητα του μαζικού παρατεταμένου παλλαϊκού αγώνα.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Καταργούν και σχολεία της Νίκαιας




Συμφωνα με πληροφορίες που έχουμε η εισήγηση που έκανε την Παρασκευή το μεσημέρι ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά Τεκελής περιλαμβάνει και σχοελία της Νίκαιας , το 28ο δημοτικό σχολείο είναι ένα απο αυτά . Τα παραμύθια τελείωσαν πρέπει να πάρουμε θέση όλοι .

Δεν μπορεί να καταργούν σχολεία τα οποία για να γίνουν έφτυσαν αίμα γονείς και εκπαιδευτικοί δεν μπορούν εντεταλμένοι υπαλληλοι της τρόικας να βάφουν μαύρο το μελλον των παιδιών μας

Τώρα πρέπει να πάρουμε θέση όλοι δεν μπορεί κανένας πιά να κοιτάει αδιάφορα όταν τα λέγαμε μας ειρωνευόντουσαν ..μας ρωτούσαν που τα ξέρουμε όλα αυτά , όταν λέγαμε ότι όπου πήγε το ΔΝΤ έκλεισαν σχολεία και νοσοκομεία κρυφογελούσαν τώρα ;

Την δευτέρα καλεί τους δημάρχους η Διαμαντοπούλου πρέπει να πάει ο Δήμαρχος της Νίκαιας Ρέντη με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ζητήσαμε να γίνει δημοτικό συμβούλιο με αυτό το θέμα απο τις 14-2
και περιμένουμε
Καλούμε όλους τους γονείς τους εκπαιδευτικούς να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο τους καλούμε σε άμεσες κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα σχέδια της κατοχικής κυβέρνησης .

οι Δήμαρχοι έλαβαν πρόσκληση από την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου να προσέλθουν στο υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι , στις 28 Φεβρουαρίου, για να διατυπώσουν τις απόψεις τους όχι μόνο για τις συγχωνεύσεις των σχολείων αλλά συνολικά για τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις του Υπουργείου Παιδείας με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τη μεταφορά μαθητών .

Την ερχόμενη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας θα έχει στα χέρια της όλες τις προτάσεις των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το ποια σχολεία πρέπει να συγχωνευθούν.

Υπενθυμίζεται πως η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου με σχετική επιστολκή που επέστειλε στους Δημάρχους ζητάτ τις προτάσεις τους για τις συγχωνεύεις και ιδρύσεις νέων σχολικών μονάδων.

Στην επιστολή η υφυπουργός αποσαφηνίζει ότι τα κριτήρια των συνενώσεων- ιδρύσεων σχολικών μονάδων είναι παιδαγωγικά, όπως η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του Νέου Σχολείου, και τονίζει ότι στόχος είναι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον του μαθητή.

Παράλληλα, αναφέρεται στα επιμέρους κριτήρια, την απόσταση, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής, τονίζοντας ότι η διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται, επίσης, ότι από τις συνενώσεις σχολείων εξαιρούνται απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Ελπίζω σε μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς συναρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κοινό μας στόχο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα αναφορικά με τις Συνενώσεις – Ιδρύσεις των Σχολικών Μονάδων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι φιλοσοφία όλων των δράσεων μας είναι το συμφέρον του μαθητή και η ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης. Θέτοντας ως βάση παιδαγωγικά κριτήρια κατά τη διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων σχολείων, συνυπολογίζουμε την απόσταση, χιλιομετρική και χρονική, το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Προφανείς εξαιρέσεις αποτελούν οι απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές, όπως θα διαπιστώσετε και στη επισυναπτόμενη εγκύκλιο. Προτεραιότητα μας είναι η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του «Νέου Σχολείου».

Με γνώμονα τις αρχές της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα δημογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής, η διαδικασία των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολείων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά. Κάθε περιοχή που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και αυξητική τάση μετοίκησης πληθυσμού, εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας επισυνάπτουμε τη σχετική εγκύκλιο και προσβλέπουμε στη συμβολή σας. Η γνώμη σας είναι βαρύνουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υφυπουργός Παιδείας,Διά Βίου Μάθησης και

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Συγχωνεύονται Λύκεια και Γυμνάσια του Πειραιά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηλίας Δημητρακόπουλος

1.Δήλωσε ότι υπάρχει κείμενο εργασίας από την πλευρά του που μιλάει για συγχωνεύσεις σχολείων.

2. Είπε ότι τα υποψήφια σχολεία και τμήματα προς κλείσιμο και συγχώνευση είναι κτίρια που είναι μισθωμένα, σχολεία που συστεγάζονται και ότι δεν έχει πρόβλημα με σχολεία με 300 ή 350 μαθητές (!!!) και τμήματα, κυρίως στην τεχνική εκπαίδευση, που είναι ολιγομελή!

- Για τα 30άρια τμήματα, ο προϊστάμενος προχώρησε σε μια σημαντική τροποποίηση. Ενώ στην προηγούμενη συνάντηση είχε αναφέρει ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τμήματα με ανώτατο αριθμό μαθητών 25, τώρα αναφέρθηκε σε τμήματα με μέσο όρο 25 μαθητές!!! Άρα, επειδή ως γνωστόν υπάρχουν αίθουσες που λόγω μεγέθους δεν χωρούν πάνω από 20-22 μαθητές, νομιμοποιούνται έτσι αλλού τα 28-30 τμήματα για να βγάζουμε μέσο όρο 25!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά τόνισε πως είναι ριζικά αντίθετο με το κλείσιμο σχολείων και τις συμπτύξεις τμημάτων, σημειώνοντας πως «προωθούν την λογική του σχολείου-επιχείρησης, συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του «Καλλικρατικού» σχολείου της αγοράς, των χορηγών και της αναζήτησης πόρων, της αμορφωσιάς και της ταξικής διαφοροποίησης».

Η ΕΛΜΕ Πειραιά υπογραμμίζει

- Δεν δεχόμαστε το αντιπαιδαγωγικό στοίβαγμα των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα και σε μεγάλα σχολεία! Παλεύουμε για τμήματα το πολύ μέχρι 20 μαθητών.

- Δεν δεχόμαστε την δραματική τροποποίηση που θα φέρουν στις εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων η μαζική απώλεια οργανικών θέσεων (υπεραριθμίες, μετακινήσεις σε άλλες βαθμίδες και σε άλλα ΠΥΣΔΕ).

- Δεν δεχόμαστε την λιτότητα και τις περικοπές στην παιδεία, δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, καλεί τους καθηγητές σε επαγρύπνηση

Κάλεσμα
την Παρασκευή 18/2 στις 12.30 μμ σε παράσταση στη ΔΙΔΕ Πειραιά
και στις 1.30 μμ σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή

Τα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων (η υπουργός υπενθυμίζει ότι ο νόμος μιλάει για 30άρια και ο ΔΙΔΕ Πειραιά δηλώνει ότι θα επιδιώξει μέσο όρο τμημάτων 25άρια!) βρίσκονται σε εξέλιξη την ίδια στιγμή που τα σχολεία ασφυκτιούν οικονομικά από τις περικοπές και κενά εκπαιδευτικών συνεχίζουν και υπάρχουν ενώ έχει περάσει ήδη πάνω από μισή χρονιά!

Η επίθεση έχει κοινά θύματα τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους.

Χρειάζεται να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή των σχεδίων τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά σας καλεί σε κινητοποίηση την Παρασκευή 18/2 στις 12.30 μμε παράσταση στα γραφεία της ΔΙΔΕ Πειραιά και στις 1.30 μμ σε συγκέντρωση μαζί με Διδασκαλικούς Συλλόγους του Πειραιά στην Πλατεία Κοραή. σ

Για το λόγο αυτό κηρύσσει για την Παρασκευή 18/2 δίωρη διευκολυντική στάση 12-2 μμ.

Απαιτούμε:

Καμία συγχώνευση σχολείου.
Να χτιστούν νέα σχολεία όπου χρειάζεται.
Λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα.
Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά.

ΟΛΟΙ στη 48ωρη απεργία 22 και 23 Φλεβάρη


Συνενώσεις, Ιδρύσεις, Προαγωγές, Υποβιβασμοί Σχολικών Μονάδων στην Α' Διεύθυνση Π.Ε. Αθηνών

Κατεβάστε από εδώ την πρόταση της Διεύθυνσης Π.Ε. Α' Αθήνας, για 37 καταργήσεις σχολείων στη διεύθυνση αυτή

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ελλάδα 2011 ...ζωές δεμένες με ιμάντες

Ανάπηρη Ελλάδα ..ανάπηρες πολιτικές

http://www.enet.gr
σημερινό πρωτοσέλιδο στην ελευθεροτυπία για το "ίδρυμα των Λεχαινών
γνωστό εδώ και χρόνια το πρόβλημα στα Λεχαινά και κυρίως από τα δημοσιεύματα καταγγελίες του Μάκη Νοδάρου ...mnodaros.blogspot.com.

Πάνω από τριάντα αθώες παιδικές ψυχές με ειδικές ανάγκες έχουν «δραπετεύσει», από το 1988 μέχρι σήμερα, από το «κολαστήριο» του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, αθόρυβα χωρίς οι αρμόδιοι να δημοσιοποιήσουν τα αίτια και τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους. Και όσες φορές ο θάνατος πήρε δημοσιότητα και έγινε αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας, αποκαλύφθηκαν το δράμα που βιώνουν οι περιθαλπόμενοι στο ίδρυμα και η αναλγησία των αρμοδίων.

Τον Μάιο του 2006 η «Ε» αποκάλυψε τον φριχτό θάνατο ενός 15χρονου αγοριού που φιλοξενούνταν στο ΚΕΠΕΠ. Το παιδί βρέθηκε νεκρό στο κρεβάτι του και, σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής, ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό λόγω της απόφραξης του λάρυγγά του από σπόγγο!.....
...

Σε ξύλινα κλουβιά

»Στους άλλους δύο ορόφους υπάρχουν παιδιά που έχουν διάφορα προβλήματα- από αυτισμό και σύνδρομο Ντάουν, παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες και γενετικά προβλήματα. Τα παιδιά που έχουν κάποια κινητική δυνατότητα βρίσκονται μέσα σε ξύλινα κλουβιά με μόνο ένα στρώμα...........

»Ενα από τα παραδείγματα που θλίβει τους εθελοντές είναι αυτό ενός 9χρονου κοριτσιού. Υποφέρει από οστεοπόρωση- τα κόκαλά της είναι εύθραυστα και έχουν σπάσει αρκετές φορές. Το προσωπικό φοβάται τόσο πολύ ότι αυτό θα συμβεί και πάλι ώστε έχουν τοποθετήσει το παιδί ανάσκελα δεμένο σε ένα κλουβί, με τα χέρια του δεμένα στις δύο πλευρές του κλουβιού.

»Αλλο παράδειγμα είναι αυτό ενός νεαρού άνδρα (24 ετών) που έχει σύνδρομο Ντάουν και εγκεφαλικές βλάβες. Λόγω της κατάστασής του και της έλλειψης θεραπείας δεν μπορεί να στηριχθεί στα πόδια του - έχουν εξασθενήσει οι αστράγαλοι. Ομως, με βοήθεια μπορεί να περπατήσει και το χαμόγελό του όταν τα καταφέρνει είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι μπορεί να πετύχει πράγματα και να βελτιωθεί. Οι φυσιοθεραπευτές δεν είναι βέβαιοι εάν θα πρέπει να επιτρέψουν στους εθελοντές να τον βοηθούν να περπατά, λόγω της αστάθειας......

Εάν τα παιδιά δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, πώς θα μπορέσουν να προοδεύσουν ως ανθρώπινα όντα και να απολαύσουν τη ζωή τους.

Πώς γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα, τον 21ο αιώνα, παιδιά με προβλήματα υγείας να στερούνται τα βασικά δικαιώματα για μια καλή ζωή; Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι πάνω από όλα ανθρώπινα όντα με δικαιώματα και επιθυμίες, είναι παιδιά που θα πρέπει να μπορούν να προσμένουν ένα καλύτερο μέλλον».


Διαβάστε το ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εδώ και ακούστε τη συζήτηση των συντελεστών της εκπομπής "Πρωινή Περίπολος" (ΙΟΝΙΟΝ FM) Γιώτας Αργυροπούλου και Δημήτρη Κολόκα με τον Γιώργο Μαρινόπουλο και ακροάτρια- μητέρα επιληπτικού παιδιού εδώ

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Καθυστερήσεις στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων



Με καθυστέρηση αρκετών ημερών φαίνεται ότι θα δοθούν τα προνοιακά επιδόματα για το πρώτο δίμηνο του 2011, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει εκδόσει ακόμη τη σχετική εγκύκλιο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, οι υπηρεσίες της πρόνοιας, οι οποίες πλέον είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων, παραμένουν υποστελεχωμένες.
Υπό κανονικές συνθήκες όσοι λαμβάνουν επιδόματα θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό θα γίνει από τον… Απρίλιο και βλέπουμε.
Ήδη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΜΕΑ), έστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, καταγγέλλοντας, για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε έναν μόλις μήνα, τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στη στελέχωση των υπηρεσιών πρόνοιας των Δήμων, που είναι υπεύθυνες για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: “Η Συνομοσπονδία ήδη έχει δεχθεί καταγγελίες από τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία που κινητοποιούνται στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (Ξάνθης, Καβάλας κ.λπ.)., σύμφωνα με τις οποίες μέρος του προσωπικού των πρώην υπηρεσιών των Νομαρχιών που είχαν στις αρμοδιότητές τους τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος και εν γένει παροχών, δεν βρίσκονται στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων !!!
Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό των πρώην υπηρεσιών των Νομαρχιών που είχαν στην αρμοδιότητά τους τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, σύμφωνα με το άρθρο 257 παρ. 2 του ν. 3852/10 (εγκύκλιος οικ.67447/26-11-2010 Υπ. Εσωτερικών) μετατάσσεται υποχρεωτικά στο δήμο της έδρας του νομού, σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5. ν. 3852/2010.
Εύλογα, επομένως, προκύπτει το ερώτημα, πού πήγαν οι υπάλληλοι των πρώην νομαρχιών; Και εάν δεν έχει γίνει η μετάταξή τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων, (υποχρεωτική βάσει του νόμου) πώς θα μπορέσει το νέο σύστημα καταβολής προνοιακών επιδομάτων να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις; Ποιοι ευθύνονται για την μη εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και με ποιες μεθόδους συνέβη αυτό; .
Με μειωμένο προσωπικό είναι δεδομένο ότι οι υπηρεσίες των Δήμων δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων του Μηνός Μαρτίου.
Η Συνομοσπονδία απαιτεί την ακαριαία αντιμετώπιση του θέματος, ζητά τον άμεσο έλεγχο των καταγγελιών καθώς και ενημέρωση από το Υπουργείο για την έναρξη, σε βάθος, διοικητικού ελέγχου επί του σοβαρού αυτού θέματος”.
Με δεδομένο ότι και τα ασφαλιστικά ταμία όπως το π΄ρωην ΤΕΒΕ δεν έχει εδώ και πολλούς μήνες υγιειονομικές επιτροπές που επανεξετάζουν κυρίως τις παρατάσεις των ασφαλισμένων που πέρνουν αναπηρικές συντάξεις η παραπληγικά επιδόματα , είναι πολλοί οι ασφαλισμένοι ανάπηροι που τους έχουν κοπεί τα πάντα .ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ;
ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ; Η ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΣ 3 ΤΟΥ ΔΚΕΜΒΡΗ ;

Συνεχίζουμε .

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

μας απειλούν με όπλα για να μας φοβίσουν

οι τζαμπατζήδες φυλακή


ΑΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ,

ΑΣ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ 0,40 ΕΥΡΩ


- Την προηγούμενη εβδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Β.Α. Αττικής κλήθηκε σε απολογία για τη δράση της υπέρ της κατάργησης των διοδίων, κατόπιν μήνυσης των μεγαλοεργολάβων.

- Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση ετοιμάζει την ποινικοποίηση του κινήματος πολιτών κατά των διοδίων και του κινήματος για δημόσιες-ποιοτικές-φτηνές συγκοινωνίες.

- Και χτες, το Δ.Σ. της εταιρίας Τραμ Α.Ε. αποφάσισε να καταθέσει μήνυση συλλήβδην εναντίον κινήσεων πολιτών και δημοτικών σχημάτων που κινητοποιούνται κατά της αύξησης των εισιτηρίων, κατηγορώντας τους μεταξύ άλλων και για… ανακοινώσεις στο Διαδίκτυο που παροτρύνουν το κοινό να μην εκδίδει εισιτήρια!

Είναι εμφανές πλέον ότι η κυβέρνηση και οι αεριτζήδες έχουν πανικοβληθεί και προχωρούν σε κινήσεις απίστευτης τρομοκράτησης, συκοφάντησης αλλά και γελοιότητας. Προσπαθούν να φοβίσουν τους πολίτες καταπατώντας ανοιχτά τους πλέον στοιχειώδεις κανόνες δικαίου (π.χ. την αρχή της αναλογικότητας) και τις βασικές συνταγματικές εγγυήσεις. Ταυτόχρονα προχωρούν σε χουντικού τύπου καταστολή, π.χ. στην Κερατέα, όπου μπαίνουν με τα πιστόλια σε σπίτια, δέρνουν ακόμη και συνταξιούχους, και πνίγουν στα δακρυγόνα ένα ολόκληρο χωριό.

- Θέλουν να μας βάλουν φυλακή επειδή αρνούμαστε να πληρώσουμε εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο δεν παίρνουν πίσω τις προκλητικές αυξήσεις του 40% και του 80% και δεν διασφαλίζουν τις δημόσιες-ποιοτικές-φτηνές συγκοινωνίες;

- Θέλουν να μας βάλουν φυλακή επειδή αρνούμαστε το χαράτσι των διοδίων για δρόμους που έχουμε χρυσοπληρώσει επί γενιές, ή για δρόμους όπου η ισχνή οικονομική συμμετοχή των ιδιωτών ήδη αποσβέστηκε από τα τρίδιπλα κέρδη τους, ή για δρόμους που δεν έχουν φτιαχτεί;

Ας μας βάλουν αν τολμούν! Ας γενικεύσουν τη συνταγματική εκτροπή που εγκαινίασαν με το επαίσχυντο Μνημόνιο. Ας επιβεβαιώσουν πανηγυρικά ότι η Ελληνική Δημοκρατία μετατράπηκε σε Χούντα ελέω ΔΝΤ. Ας συνεχίσει να προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα ο κάθε κύριος Ρέππας, διώκοντάς μας ποινικά για 40 λεπτά του ευρώ, ενώ ο συγχωριανός του, ο κάθε κύριος Τσουκάτος, εξακολουθεί να την περνάει ζωή και κότα, και ενώ ο ελληνικός λαός ματώνει για να πλουτίζουν κι άλλο οι ξένοι και ντόπιοι τραπεζοτοκογλύφοι και αεριτζήδες.

Όλοι αυτοί έδωσαν τζάμπα τον πλούτο της χώρας, και ψήφισαν ασυλία για τον εαυτό τους και για την παρέα τους όσον αφορά τα πάρτι των δισεκατομμυρίων – με τη Siemens, με τα μπαταρισμένα υποβρύχια, με το Χρηματιστήριο, με τα δομημένα ομόλογα, με τα Βατοπέδια και πάει λέγοντας. Παίρνουν το ψωμί από το στόμα μας με τα αλλεπάλληλα μνημόνια. Και τώρα μας ζητάνε και τα ρέστα. Ό,τι και να κάνουν, τελικά θα ’ναι μέρα μεσημέρι όταν φύγουν ντροπιασμένοι και κυνηγημένοι. Και, επειδή θα τα έχουν ξεπουλήσει όλα, δεν θα βρίσκουν ούτε ελικόπτερο…

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

τρέχα φέρε τα υλικά να σε χειρουργήσω



Νοσοκομεία «νίπτουν τας χείρας» για τις ελλείψεις ακριβών υλικών χειρουργείου και υποχρεώνουν τους ασθενείς να τα αγοράζουν οι ίδιοι απευθείας από τις εταιρείες και να τα πληρώνουν!

Αυτό δεν συμβαίνει σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά σε ελληνικά υπερχρεωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρήκαν την εύκολη λύση για να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα του συστήματος προμηθειών. «Φορτώνουν» το πρόβλημα στον ασθενή, ο οποίος πληρώνει προκειμένου να χειρουργηθεί και μετά ταλαιπωρείται για να πάρει πίσω τα χρήματα ή μέρος αυτών από το ασφαλιστικό του ταμείο. Μόνο που δεν πρόκειται για βαμβάκι, χαρτί υγείας ή άλλα ευτελή αναλώσιμα, αλλά για εξειδικευμένα υλικά χειρουργείου, όπως οι ενδοφακοί που απαιτούνται στις επεμβάσεις καταρράκτη ή ακριβά συρραπτικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε «βαριά χειρουργεία».

Στη διάθεση της «Κ» υπάρχουν δύο ιατρικές βεβαιώσεις που φανερώνουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Η μία αφορά επέμβαση καταρράκτη που έγινε σε ηλικιωμένη στις 21 Ιανουαρίου, στο Ασκληπιείο Βούλας. Στη βεβαίωση που δόθηκε στην ασθενή για να την καταθέσει στο ΙΚΑ αναφέρεται ότι «λόγω ελλείψεως ενδοφακών προμηθεύτηκε ιδίοις εξόδοις τον ενδοφακό». Στη δεύτερη ιατρική βεβαίωση, που αφορά χειρουργική επέμβαση που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο «Σωτηρία», η αγορά των υλικών συνδέεται με την ασφαλή έκβαση της επέμβασης. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε θωρακοτομή και πνευμονεκτομή. «Για να γίνει η πνευμονεκτομή με ασφάλεια», αναφέρεται στο πιστοποιητικό, «χρησιμοποιήθηκαν συρραπτικά, τα 30V-3 αγγειακό και 45 – 4 για τον κύριο βρόγχο. Τα ανωτέρω συρραπτικά δεν χορηγούνται από το νοσοκομείο μας». Μετά την επέμβαση ο ασθενής προσκόμισε στο ΙΚΑ το σχετικό τιμολόγιο με το ποσό των 673,21 ευρώ.

Το θέμα είναι γνωστό στο ΙΚΑ και από τη σχετική αλληλογραφία διαπιστώνεται ότι η τακτική της αγοράς ενδοφακών από τους ίδιους τους ασφαλισμένους δεν αφορούσε ένα μόνο περιστατικό, αλλά μεγάλο αριθμό ασθενών. Στις 14 Οκτωβρίου, η διευθύντρια του Tμήματος Kλειστής Περίθαλψης του Iδρύματος απευθύνθηκε εγγράφως στο Ασκληπιείο ζητώντας να μάθει για πιο λόγο χρεώνονται οι ασφαλισμένοι «εφ’ όσον οι επεμβάσεις καταρράκτη διενεργούνται στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης και το ΙΚΑ αποδίδει τιμή- πακέτο 350 ευρώ».

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εξέφρασε στην «Κ» την έκπληξή του και επισήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύεται ρητά ο ασθενής να μετέχει στην αγοραπωλησία των ιατρικών υλικών. «Σε λίγο θα έχουμε μαυραγορίτες να πουλάνε ενδοφακούς έξω από τα νοσοκομεία», ανέφερε. Για τον συντονιστή διευθυντή χειρουργικής στο νοσοκομείο «Αγία Oλγα», Χρήστο Δερβένη, το θέμα των υλικών χειρουργείου έχει και μιαν άλλη διάσταση. «Πρέπει να δει κανείς και την ευθύνη των γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να χειρουργήσουν με μη ασφαλή υλικά τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω διαγωνισμών. Οι εταιρείες που μετέχουν στους διαγωνισμούς οφείλουν να αποδεικνύουν με κλινικές μελέτες την ασφάλεια των προϊόντων τους. Η ένδειξη CE δεν αρκεί, καθώς ελέγχει τα υλικά στο εργαστήριο και όχι στους αρρώστους. Εμείς μόνο αν πάθουν κάτι οι ασθενείς μπορούμε να κάνουμε αναφορά στον ΕΟΦ».

Της Γαληνης Φουρα
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Εκπαιδευτικός Αρμαγεδδώνας με κατάργηση εκατοντάδων σχολείων

Με εκπαιδευτικό... Αρμαγεδδώνα ισοδυναμεί η επιχείρηση συγχώνευσης όλων των σχολείων με σχετικά μικρό αριθμό, ανεξάρτητα από το αν λειτουργούν σε αστικά κέντρα ή δύσβατες και ακριτικές περιοχές. Το υπουργείο Παιδείας μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θέλει να έχει στα χέρια του τις λίστες κατάργησης-συγχώνευσης σχολείων, "προκειμένου το προσεχές σχολικό έτος να ξεκινήσει με τους ευνοϊκότερους όρους". Δηλαδή, με λιγότερα σχολεία, άρα λιγότερα έξοδα, αλλά κυρίως με λιγότερους εκπαιδευτικούς

Ο στόχος του σχεδίου είναι καθαρά λογιστικός. Υπολογίζεται ότι σε κάθε συγχώνευση χάνεται το 20% των οργανικών θέσεων. Οι "πλεονάζοντες" εκπαιδευτικοί θα τεθούν στη διάθεση της υπηρεσίας κι αν βρουν δουλειά εντός των ορίων των νομών που υπηρετούν, έχει καλώς. Διαφορετικά, το δισάκι τους στον ώμο και όπου τους βγάλει το... φύλλο πορείας. Νέοι διορισμοί ή προσλήψεις θα γίνουν ελάχιστοι. Με τους "υπεράριθμους" εκπαιδευτικούς, εκτιμούν ότι θα καλύψουν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Αν η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των τοπικών κοινωνιών, κυρίως των γονιών, καταφέρει να σβήσει από τον εκπαιδευτικό χάρτη κάθε σχολείο με μικρό αριθμό μαθητών, θα μιλάμε για κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αποψιλώνουν τα σχολεία

Ποια σχολεία τελούν υπό κατάργηση; Άλλες πληροφορίες μιλούν για σχολεία με κάτω από 60 μαθητές (αυτή φαίνεται να είναι η ντιρεκτίβα για την περιφέρεια). Για τα αστικά κέντρα, υπάρχει άλλη οδηγία. Μετράνε κεφάλια και κόβουν σχολεία με λιγότερους από 130 μαθητές. Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει. Τις... λίστες προγραφών καταρτίζουν οι διευθυντές εκπαίδευσης κρυφά από τους εκπαιδευτικούς και τις τοπικές κοινωνίες. Κάποιες πληροφορίες ξεφεύγουν και γίνεται χαμός (βλέπε σχόλια στη διαβούλευση). Πριν από λίγες ημέρες, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία επιβλέπει το σχέδιο συγχωνεύσεων, προσπάθησε να βάλει στο παιχνίδι τους δήμαρχους. Τους ζήτησε μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, το αργότερο, να έχουν "διαγράψει" από φόρμες που τους έχουν δοθεί με τις σχολικές μονάδες της περιοχής τους τα σχολεία που δεν χρειάζονται. Τρεις ημέρες μετά, τους φωνάζουν στο υπουργείο Παιδείας για μια συνάντηση γνωριμίας. Οι δήμαρχοι που θα σπεύσουν να διαγράψουν σχολεία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εκτός από το... "μαύρο" που θα φάνε, θα φορτωθούν και τα έξοδα της μεταφοράς των παιδιών σε άλλες περιοχές.

Τρέχα-τρέχα, οδηγέ...

Ο χρόνος μεταφοράς ορίζεται στη μισή ώρα για τα παιδιά του δημοτικού (να πάνε) και στα τρία τέταρτα για τα παιδιά γυμνασίων και λυκείων. Ωστόσο, οι διευθυντές εκπαίδευσης, όπως αποκαλύπτουν σύλλογοι γονέων, κάνουν σχέδια που καταστρατηγούν αυτά τα όρια. Επίσης, σύμφωνα με τις εντολές που τους έχουν δοθεί, πάνε να κλείσουν ακόμα και σχολεία τα οποία έχουν και σεβαστό αριθμό μαθητών, αλλά και άρτιες υποδομές.

Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών εστιάζονται στις κοινωνικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις που θα έχει η διαμόρφωση του νέου εκπαιδευτικού χάρτη. Τα σχόλια που διατύπωσαν γονείς και εκπαιδευτικοί στη διαβούλευση-εξπρές του υπουργείου Παιδείας δίνουν μια γεύση για την καταστροφή την οποία θα προκαλέσει η μαζική αποψίλωση σχολείων.


Θα βουλιάξουν τα τμήματα

Πληθωρικά τμήματα για να χωρέσουν όλοι στα "νέα" σχολεία, που, όμως, χτίστηκαν για να φιλοξενήσουν μικρό αριθμό μαθητών. Τότε, βλέπετε, δεν υπήρχε το Μνημόνιο και τα σχολεία χτίζονταν για λίγους μαθητές, ώστε να μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν στενές σχέσεις με τους δασκάλους τους και μεταξύ τους. Εκείνη την, προ Μνημονίου, εποχή είχε καθιερωθεί ως κυρίαρχη και η άποψη ότι τα μικρά τμήματα κάνουν καλό στην εκπαίδευση και σε όλη την Ευρώπη υπήρχε μέριμνα να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Εμείς, με 17 μαθητές ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια, ήμαστε πάνω από τον μέσο όρο των χωρών - μελών της Ε.Ε. και παλεύαμε (οι εκπαιδευτικοί πρώτα και κύρια) για να προσαρμοστούμε και σ' έναν δείκτη καλό για τα παιδιά.

Τώρα, η κ. Χριστοφιλοπούλου θέτει ως όριο τους 25 μαθητές ανά τμήμα στα δημοτικά και τους 30 στα γυμνάσια και λύκεια, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20 μαθητές. Στις αρχές του χρόνου έσκιζαν τα ιμάτιά τους ότι δεν υπάρχει ούτε ένα τριαντάρι τμήμα. Από την επόμενη χρονιά, τα τριαντάρια θα είναι ο κανόνας. Για το καλό των παιδιών, λέει η εγκύκλιος Χριστοφιλοπούλου. "Και γιατί ήταν κακό όταν στην τάξη μου είχα 17 παιδιά;" αναρωτιέται ένας "απλός δάσκαλος Πληροφορικής". "Τα έβαλα μόνα τους στα θρανία, για να μπορώ να κάθομαι δίπλα τους, κάθομαι στον Γιώργο, στο πρώτο θρανίο, σκύβω δίπλα του, βλέπω τι γράφει, μπράβο, αγόρι μου, σε βλέπω συνάδελφο σε λίγο καιρό, πάω στο δεύτερο θρανίο, όχι, Μαρία, δεν είναι αλγόριθμος αυτός που έγραψες και της παίρνω το στυλό να διορθώσω το αστείο λάθος της, και έτσι περνάει ο καιρός, ετοιμάζοντας αυτά τα παιδιά για τη μάχη των Πανελληνίων"...

Και στα κεραμίδια

Τώρα θα τα ξεχειλώσουμε τα τμήματα και θα βάλουμε και μαθητές στα κεραμίδια. Αλήθεια, τι απέγιναν οι μαθητές των σχολείων που καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όταν δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα και οι συγχωνεύσεις, παρ' ότι χωρίς σχεδιασμό, ήταν εντός πλαισίου... λογικής; Ο Ζαχαρίας Καψαλάκης, εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, δίνει την εξής εικόνα: "Εδώ και χρόνια καταργούνται χωρίς σχεδιασμό ολιγοθέσια σχολεία και οι μαθητές τους στοιβάζονται μαζί με τους μαθητές αστικών και ημιαστικών κέντρων σε μικρές αίθουσες, ενώ οι αυλές των σχολείων γέμισαν από λυόμενα για να χωρέσει όλος αυτός ο πληθυσμός".

Το θέμα της μεταφοράς είναι ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα (δείτε σχόλια διαβούλευσης), όπως και η μετακίνηση μαθητών σε αστικά κέντρα, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Τόμοι έχουν γραφτεί και γράφονται και σήμερα για τα πολυπληθή και απρόσωπα σχολεία (πολυδύναμα τα λέει η κ.Διαμαντοπούλου). Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σχολεία - "γκέτο", αφού κάποια από τα, υπό συγχώνευση, σχολεία έχουν 21% ή 30% ή 41% αλλοδαπούς και μετανάστες μαθητές, δηλώνουν εκπαιδευτικοί από ενώσεις καθηγητών της Αθήνας.

αυγή

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

καλήμερα Κάιρο


Εδώ "Δημοκρατία της Πλατείας": καλήμερα Κάιρο..σήμερα φόρεσες το όμορφό σου φόρεμα-"Κάιρο" στα αραβικά έχει θυληκό όνομα που σημαίνει "Νικήτρια"-ένα πλεκτό στο χρώμα της ερήμου φόρεμα. Χθες μας χόρεψες όλους. Είδαμε και ζηλέψαμε το υπέροχο σου περήφανο χορό. Ναι ζηλέψαμε και ποιος δεν θα ζήλευε χθες;; ποιος δεν θα ήθελε χθες να βρισκόταν στο χορό σου, μαζί με τους άλλους 2.000.000 χορευτές;; ποιος στην εποχή μας δεν θα ήθελε να είναι πολίτης της "Δημοκρατίας της Πλατείας";; Ποιος δεν θα ήθελε να είναι μέλος στις επιτροπές άμυνας πίσω από τα πρόχειρα οδοφράγματα;; Ποιος δεν θα ήθελε να είναι μέλος στις επιτροπές περιφρούρησης στις οχτώ σου πύλες;; Ποιος δεν θα ήθελε να είναι μέλος στις επιτροπές ενημέρωσης, περίθαλψης;;; Ποιος δεν θα ήθελε να ενταχθεί στο υπέροχο αυτό μείγμα όπου βρέθηκαν μαζί ..χριστιανοί, μουσουλμάνοι, άθεοι, αριστεροί, κομμουνιστές, φεμινίστριες. Έδωσες μάθημα συνύπαρξης φυλών, πολιτισμών και αξιών. Ποιος δεν θα ήθελε να γράφει και να ζει τους πολίτες να φωνάζουν "κάτω ο Μουμπάρακ", "ναι έλα εδώ είμαι", "καλά είμαι", "κάτω το καθεστώς", "αναψυκτικά", "νερό", "κουλούρια";;

Nasim Alatras

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011


Εκδήλωση - Συζήτηση

Μέτωπο Παιδείας

Το Μνημόνιο στα σχολεία

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, στις 19:00, Πλατεία Κοραή, Καραϊσκου 111
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

Ομιλητές:

Γαλάνης Γιώργος, Πρόεδρος Συλλόγου Π.Ε. Πειραιά, «η Πρόοδος»
Παπαδόπουλος Κώστας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Νίκαιας-Ρέντη
Χουντής Παναγιώτης, ΔΣ ΕΛΜΕ Πειραιά
Καλαμαρά Έφη, ΔΣ Γ’ ΕΛΜΕ Δ. Αττικής

Συνδιοργάνωση:

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών
Αγωνιστική Παρέμβαση – Δ. Γληνός
Αγωνιστική Συνεργασία

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Δωρεάν εισιτήριο ... εις διπλούν υπουργικής γελοιότητας

Κωμικοτραγικές! Μόνο ως τέτοιες μπορούν να περιγραφούν οι ήξεις αφίξεις των Ελλήνων αρμοδίων σχετικά με την ισχύ ή όχι του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ με τα συγκοινωνιακά μέσα. Οι ίδιοι που στην πράξη το καταργούν, στα λόγια το στηρίζουν και μάλιστα κατηγορηματικά!

Πιθανότατα λόγω των οξύτατων αντιδράσεων του επιβατικού κοινού για το (νυν και επαπειλούμενο) ύψος των εισιτηρίων, οι κυβερνώντες δεν θέλησαν πρόσθετα να χρεωθούν παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας από την παράλληλη κατάργηση του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ και ... διέψευσαν οι μεν (του υπουργείου μεταφορών) τους δε εαυτούς τους (υπουργείο υγείας). Ενώ λοιπόν – από την μία - το υπουργείο υγείας μη καταβάλλοντας επί μήνες το κονδύλι για την δωρεάν μετακίνηση οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο, το υπουργείο μεταφορών – από την άλλη - απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση διαβεβαιώνει ότι ... ουδέν πρόβλημα! Στις πλάτες των ανθρώπων με αναπηρία παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων δίχως τον παραμικρό ηθικό ενδοιασμό ...

η συνέχεια στην πολύ καλή ιστοσελίδα του Αντώνη Σκορδίλη

http://www.truerespect.com.cy

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ψήφισμα συμπαράστασης των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ στο κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"


"Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στους πολίτες που αγωνίζονται ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων και των καρτών. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όλοι μαζί, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και επιβάτες, να αντισταθούμε στα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους πολίτες, σε κοινό μέτωπο, για δημόσιες συγκοινωνίες, ποιοτικές και με επαρκή κάλυψη, με φτηνό εισιτήριο και με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους. Ο δικός μας απεργιακός αγώνας και ο αγώνας των επιβατών ενάντια στην αύξηση του εισιτηρίου και τη διάλυση των δημόσιων συγκοινωνιών είναι κοινός αγώνας."