Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Εκτός παιδικών σταθμών 53.000 παιδιά, σε τραγικό αδιέξοδο χιλιάδες νέα ζευγάρια!

Εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, κέντρων φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) θα μείνουν χιλιάδες παιδιά τη σχολική χρονιά 2012 - 2013, με τραγικές επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες. Συγκεκριμένα, περίπου 53.000 παιδιά δε θα φιλοξενηθούν την επόμενη σχολική χρονιά στις δομές του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ

 Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, επιβεβαιώνουν την ανέχεια στην οποία βρίσκονται οι λαϊκές οικογένειες, καθώς οι αιτήσεις γονέων είναι σημαντικά αυξημένες, κατά 43%, σε σχέση με πέρσι. Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού τα στοιχεία αφορούν μόνο σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που δε συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δήμων της χώρας.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δείχνει μόνο ένα μέρος του προβλήματος, αφού υπάρχουν ακόμα χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν εκτός είτε γιατί οι γονείς δεν μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση είτε γιατί έχουν κοπεί απευθείας από τους δήμους που δεν έχουν ενταχθεί στο παραπάνω πρόγραμμα και λειτουργούν μόνοι τους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, περίπου το 55% των αιτήσεων απορρίφθηκαν και λόγω των κριτηρίων που θέτει το πρόγραμμα για τη φιλοξενία των παιδιών, αλλά κυρίως λόγω της χρηματοδότησης, η οποία μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρσι. Αλλά και χωρίς αυτή τη μείωση, το πρόβλημα θα παρέμενε σοβαρό. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 125 εκατομμύρια ευρώ, από 175 εκατομμύρια που ήταν την προηγούμενη σχολική χρονιά, ενώ για την κάλυψη των αναγκών απαιτούνται άλλα 125 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι δήμοι αδυνατούν να λειτουργήσουν το σύνολο των παιδικών σταθμών, καθώς προσωπικό δεν υπάρχει και η τακτική χρηματοδότηση έχει μειωθεί σημαντικά. Η παράθεση των στοιχείων μόνο των τελευταίων μηνών είναι χαρακτηριστική. Από 135 εκατ. ευρώ τον Ιούνη, η χρηματοδότηση τον Ιούλη μειώθηκε σε 96 εκατ. ευρώ και από τον Αύγουστο μέχρι και το Δεκέμβρη υπολογίζεται να προσγειωθεί στα περίπου 70 εκατ. ευρώ. Πολλοί δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν καν τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Ας δούμε όμως αναλυτικά κάποια στοιχεία.
1. Ο αριθμός των ωφελούμενων γυναικών ανέρχεται σε 34.693, μειωμένος κατά 13,5% σε σχέση με το 2011, οπότε ήταν 40.125. Η μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις αιτήσεις, δηλαδή τις γυναίκες που ωφελούνται από το πρόγραμμα, σημειώνεται στη Στερεά Ελλάδα, όπου ο αριθμός των αιτήσεων που εγκρίθηκαν είναι μειωμένος κατά 95%. Ακολουθούν η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με μείωση 87,3%, η Αττική με 61,7%, η Κεντρική Μακεδονία με 25,7%. Ο αντίστοιχος αριθμός των αιτήσεων ενδιαφερόμενων γυναικών ήταν 78.348 το 2012, ενώ το 2011 ήταν 54.954.
2. Από τις αιτήσεις των γυναικών που έγιναν δεκτές, το 47,2% είναι μισθωτές, το 14,6% είναι αυτοαπασχολούμενες εκτός πρωτογενούς τομέα, το 11,1% είναι αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα και το 23,3% άνεργες. Το 25,5% αυτών έχει εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ. Το 22% από 6 έως 12.000 ευρώ. Το 38,6% από 12 έως 26 χιλιάδες ευρώ και το 13,9% από 26.000 και πάνω.
 Ο δε αριθμός των παιδιών που τοποθετούνται στις δομές είναι 43.060, μειωμένος κατά 11% σε σχέση με το 2011. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στη Στερεά Ελλάδα, όπου τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν είναι μειωμένα κατά 94% σε σχέση με πέρσι. Ακολουθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον αριθμό των παιδιών να είναι μειωμένος κατά 86,5%, η Αττική με 59,5% μείωση και η Κεντρική Μακεδονία με 22,1%. Ο αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων τέκνων ήταν 96.130, ενώ το 2011 ήταν 67.311.
3. Από τα 43.060 παιδιά, τα 5.859 θα φιλοξενηθούν σε βρεφικούς σταθμούς, τα 26.303 σε παιδικούς σταθμούς, 172 σε κέντρα φροντίδας ΑμΕΑ, τα 9.330 σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα 1.396 σε ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Από τις δομές που θα φιλοξενηθούν, το 38% είναι ΝΠΔΔ, το 27,6% είναι ΝΠΙΔ, το 34,4% είναι επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα.
Θυμίζουμε ότι Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο είχαν αρχικά αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση με το σκεπτικό ότι είναι περιφέρειες με υψηλό επίπεδο.

«Σφαγή» στην Αττική
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική. Χαρακτηριστικά, ο αριθμός των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων γυναικών ήταν 19.108, αυξημένος κατά 67,6% σε σχέση με πέρσι. Ο αριθμός των αιτήσεων για την τοποθέτηση παιδιών το 2012 ήταν 22.309, αυξημένος κατά 66,4% σε σχέση με πέρσι. Από αυτές τις αιτήσεις ικανοποιήθηκαν οι 3.790, που σημαίνει ότι μόνο στην πρωτεύουσα 18.519 παιδιά δε θα φιλοξενηθούν στις δομές του προγράμματος. Πέρσι είχαν φιλοξενηθεί 9.367 παιδιά.
Πηγή: Ριζοσπάστης

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταγγελία του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας: Συρρίκνωση των παιδικών σταθμών


Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη που για δεύτερη χρονιά συνεχίζει την ίδια τακτική συρρίκνωσης τω ν παιδικών σταθμών και με απόφαση της στο τελευταίο συμβούλιο του Νομικού Προσώπου βάζει λουκέτο στο σταθμό της Ατταλείας και πετάει στο δρόμο 50 παιδιά.

Ο σταθμός της Ατταλεία είναι κατά σειρά ο τρίτος που κλείνει στη Νίκαια μετά την ανάλυψη της Δημοτικής Αρχής Ιωακειμίδη με πρόσχημα την ακαταλληλότητα των κτιρίων (Έχουν κλείσει ήδη οι σταθμοί στην Ιερολοχιτών και στη Γέμελου).

Σήμερα που ο λαός έχει εξαθλιωθεί από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η μάνα ψάχνει απεγνωσμένα για μεροκάματο, τα παιδιά μας δεν έχουν θέση λόγω κριτηρίων στο δημοτικό παιδικό σταθμό!!

Θεωρούμε απαράδεκτο να εκβιάζονται οι γονείς που αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία ότι τα παιδιά τους, παρόλο που πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν θα γίνουν δεκτά, αν δεν είναι ταμειακώς εντάξει.

Ανώνυμος είπε...

Κανονικά πρέπει να χαιρόμαστε αν κλείσουν όλες αυτές οι καπιταλιστικές αηδίες-αποθήκες παιδικών ψυχών. Και οι δικές μας μαμάδες δούλευαν κάποτε. Αλλά βέβαια την σήμερον ημέρα το ξεφόρτωμα παιδιού γίνεται πράξη ακόμη κι από άνεργες. Τι βολική κατάσταση ε; Τελικά το μόνο που κερδίζεις από ολοήμερα σχολεία και στρατόπεδα συγκεντρώσεως βρεφών, είναι τίποτε πιστολίδια στην 6η δημοτικού. Μέχρι κι αυτοί που ονομάζουμε "αμερικανάκια" του έχουν καταλάβει δηλαδή...

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

πόσο ανόητος πρέπει να είσαι για να γράφεις τέτοια σχόλια ;
πάντως η θέση σου για τις αποθήκες όπως λές τους παιδικούς σταθμούς βοηθάει αυτούς που τους κλείνουν, δεν τους την λές να αποκτήση και το κλείσιμο των παιδικών σταθμών ιδεολογικό προφίλ . Τι να πώ και ανοησίες δεν τις λές κάτι μπορεί να φταίει και η ζέστη .

Ανώνυμος είπε...

Kώστα Παπαδόπουλε όταν ήσουν εσύ παιδί τέτοια πράγματα δεν υπήρχαν ούτε κατά διάνοια. Κι όταν ήμουν εγώ παιδί, το ίδιο, εκτός ίσως αν μιλούσαμε για άρρωστα παιδιά ή για παιδιά που πραγματικά είχαν τέτοιες ανάγκες. Τώρα πως ακριβώς το θεωρείς "δεδομένο" και "κεκτημένο" είναι άλλο καπέλο. Ωραία ιδέα να δουλεύουν και οι 2 γονείς 16 ώρες τη μέρα και να έχουν το παιδί stand-by, αλλά τελικά να παραμένουν θεόφτωχοι. Ωραία ιδέα μόνο για τον Μπόμπολα όμως.
Κατά τ' άλλα υπάρχει ένα group στο facebook και θα δεις ότι και μερικές μαμάδες γράφουν τα ίδια πράγματα. Και κυρίως διαμαρτύρονται που άνεργες και νοικοκυρές ξεφορτώνονται τα παιδιά του εκεί. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για εκείνες που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Καλημέρα ,εξακολουθώ να έχω την ίδια απορία , αν καταλαβαίνεις τι γράφεις!
Είναι άλλο πράγμα αν στους ΠΣ πάνε γονείς που δεν δουλεύουν τα παιδιά τους και μένουν άλλα έξω , και άλλο η "θέση " για αποθήκες ψυχών.
Τώρα μάλλον έχεις μπερδεμένες αναρχικές και μικροαστικέ απόψεις , αχταρμά δηλαδή , ξεκαθάρισε τι θέλεις και τα ξαναλέμε . Γράψε και ένα ονοματάκι θα μιλάμε , δεν τρέχει τίποτα

Ανώνυμος είπε...

Γιατί της Στάζι είσαι και θέλεις ντε και καλά τα ονόματά μας όταν απλώς γράφουμε τις απόψεις μας; Επειδή δεν σου αρέσουν;
Κι εγώ πατέρας παιδιού είμαι φίλε και θα προτιμήσω να πεθάνω όρθιος παρά να στείλω ένα παιδί που δεν μιλά καλά-καλά στα χέρια ξένων "επαγγελματιών". Και απ' ότι βλέπεις γενικά την κατάσταση στα σχολεία, στα οποία ουσιαστικά διδάσκουν ημι-αγράμματοι κάφροι (τρανότερη απόδειξη εκείνη η κυρα-δασκάλα με τα φωνήεντα που της... έκλεψαν πρόσφατα), θα έβαζα κι ένα στοίχημα ότι η "κατ' οίκον εκπαίδευση" θα επανέλθει σύντομα στη μόδα. Ειδικά τώρα που δεν περισσεύουν λεφτά για ιδιωτικά σχολεία.
Τώρα πλέον με την ανεργία στα ύψη σιγά μην επιδοτήσουν τις "αποθήκες". Αυτές τις επιδοτούν μόνο όταν έχουν ΑΥΤΟΙ τέτοια ανάγκη. Κανονικά θα έπρεπε να χαίρεσαι. Αλλά εσύ συμπεριφέρεσαι σαν να έκλεισαν τα MacDonalds και γράφεις τον επικήδειο. Τεράστια απώλεια! Σκέτο όφελος για την κοινωνία. Τι καλύτερο από το να μην μεγαλώνουν τα παιδιά οι γονείς τους;

Ανώνυμος είπε...

Πάντως σαν γηραιότερος εσύ το ξέρεις από πρώτο χέρι: όταν διπλασιάστηκε το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό (με την είσοδο των γυναικών που άλλοτε ήταν "ντροπή" να δουλεύουν σε φάμπρικες) απλώς μειώθηκαν στο μισό οι μισθοί. Δώρο άδωρο. Τελικά κέρδισε ή έχασε η κοινωνία;
Η δική σου η μαμά δούλευε; Πόσες μαμάδες δούλευαν εκείνη την εποχή; Ήταν καλύτερη ή χειρότερη η κοινωνία γενικότερα; Γιατί θα έβαζα στοίχημα πως αν αναπολείς τις δικές σου εποχές, άλλα πράγματα θα λες στις παρέες με τους φίλους και τους συγγενείς.