Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Μνημονιακή ασφυξία στους Δήμους

Πηγή: edromos.gr

Με καταστολή απαντά η κυβέρνηση στις κινητοποιήσεις. Του Κώστα Παπαδόπουλου

Μια από τις πιο μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έγινε στις 29/8 στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 48ωρου κλεισίματος των δήμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη χρεοκοπία των δήμων που ετοιμάζουν, κυβέρνηση και τρόικα. Θέλοντας να κάνει επίδειξη ισχύος η τρικομματική κυβέρνηση, ενόψει και των προβλεπόμενων κινητοποιήσεων του Σεπτέμβρη, κατάφερε να μετατρέψει μια ειρηνική διαμαρτυρία των εργαζομένων σε πεδίο μάχης κάνοντας ρίψη χημικών και χτυπώντας αδιάκριτα εργαζόμενους και αιρετούς που διαδήλωναν μαζί.

Προχώρησε δε και σε συλλήψεις των εργαζομένων οδηγών των απορριμματοφόρων «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν».

Η τρομοκρατία τους όμως δεν πέρασε. Κάτω από τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων, μαζί με ορισμένους δημάρχους και βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ) οι συλληφθέντες οδηγοί αφέθησαν ελεύθεροι. Όχι για πολύ όμως. Με εντολή άνωθεν, οι εργαζόμενοι οδηγοί συνελήφθησαν εκ νέου έξω από τα γκαράζ των δήμων στη Νίκαια και το Χολαργό, για να οδηγηθούν πλέον στην ΓΑΔΑ με κατασκευασμένες κατηγορίες. Οι οδηγοί αφέθησαν ελεύθεροι αργά το βράδυ, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Τελικά, όσον αφορά το οικονομικά των δήμων ούτε η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε τα 35 εκατ. ευρώ Σταϊκούρα από τα ΠΟΕ, αλλά ούτε και η παρουσία Στυλιανίδη στη σύναξη των «γαλάζιων» δημάρχων κατάφεραν να σταματήσουν «τη βραδυφλεγή βόμβα» που μπήκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη μείωση των ΚΑΠ κατά 30%. Οι δήμαρχοι, μετά τη νέα «κόκκινη γραμμή» των 2,7 δισ. ευρώ που έβαλαν (2,4 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού συν τα περίφημα, με εγγεγραμμένα «από λάθος», 300 εκατ. ευρώ Σαχινίδη) και το γεγονός ότι κατά την ομιλία του στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να δεσμευθεί για τα «300», αποφάσισαν να κλιμακώσουν κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας τους δήμους για 48 ώρες, αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον αγιασμό στα σχολεία. Διαβεβαίωσαν, δε, πως θα υπάρχει και περαιτέρω κλιμάκωση αν δεν δοθεί λύση.

Είναι πλέον φανερό ότι οι δήμοι θα είναι οι πρώτοι που θα χρεοκοπήσουν, αν δεν αλλάξει η πολική της τρόικας και των μνημονίων. Άλλωστε, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους είναι ήδη προγραμματισμένη: Καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί και κοινωνικές υπηρεσίες είναι σε πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση να δοθούν προς ιδιωτικοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: