Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Greg Palast: Παγκοσμιοποίηση κι οι ζημιωμένοι της



Αναδημοσιεύουμε χωρίς σχόλια ένα κείμενο του Greg Palast που γράφτηκε δέκα χρόνια πριν κι εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Αξίζει να διαβαστεί απ’ όλους μας. 
Έπαιρνα τα μέτρα για ζουρλομανδύα όταν έλαβα ένα επείγον μήνυμα από τη Βολιβία. Ο ζουρλομανδύας είναι έμπνευση του Thomas Friedman. Είναι ο αρθρογράφος των New York Times και ερασιτέχνης οικονομολόγος που έγραψε το «Lexus και η ελιά», ενα βαθύ, υγρό φιλί στην παγκοσμιοποίηση. Ήμουν στο Κλίβελαντ για ενα debate με τον Φρίντμαν στο συνέδριο του Συμβούλιου Παγκόσμιων Υποθέσεων τον Μάιο του 2001. Η παγκοσμιοποίηση, είπε στο συνέδριο, εχει να κάνει με την επανάσταση των επικοινωνιών. Με το Διαδίκτυο. Με το πώς μπορείτε να αράζετε στην κρεβατοκάμαρά σας, να αγοράζετε μετοχές της Amazon.com και να στέλνετε e-mail σε Εσκιμώους όλα αυτά ταυτόχρονα, φορώντας τις πιτζάμες σας. 
Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, είμαστε «συνδεδεμένοι» και «ενδυναμωμένοι» και «ενεργοί». Και αν αυτό δεν είναι από μόνο του γαμάτο, η παγκοσμιοποίηση αναπτύσει την οικονομία. Κάθε χώρα που παίρνει τον όρκο και ακολουθεί το χάρτη, μπορεί να ανοίξει το κρυμμένο χρυσωρυχείο. Η φτώχεια θα τελειώσει, όπως και οι κρατική καταπίεση. Και κάθε κάτοικος της Βολιβίας θα εχει το δικό του e-mail. Το τέλος της φτώχειας!....(συνέχεια)

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Χρυσοφόρες μπίζνες των ΚΕΚ σε βάρος των ανέργων…

Το άρθρο που ακολουθεί αναλύει με αρκετή λεπτομέρεια δεδομένα άγνωστα για πολλούς, φήμες για κάποιους άλλους, σε ό,τι αφορά τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.
 
Αναδημοσίευση από το Δρόμο της Αριστεράς
1.500 ευρώ στον… εκπαιδευόμενο και 2.100 ευρώ στον… ιδιώτη-επιμορφωτή. Του Γιώργου Κατερίνη
 
Εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ προορισμένα για την καταπολέμηση της ανεργίας καταλήγουν τελικά στις τσέπες ιδιοκτητών ΚΕΚ, που είναι και οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τα προγράμματα κατάρτισης. Το παράδειγμα των άνεργων δημοσιογράφων που αυτό το διάστημα παραλαμβάνουν τις «επιταγές κατάρτισης» ή training voucher επί το… ευρωπαϊκότερο, είναι αποκαλυπτικό.
Οι άνεργοι παραλαμβάνουν μια επιταγή με την οποία θα αναζητήσουν Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για να εκπαιδευτούν. Κάθε επιταγή αποτιμάται σε 2.100 ευρώ. Αυτά τα χρήματα αποτελούν την αμοιβή του ΚΕΚ για τα «έξοδά του». Ο άνεργος που θα καταρτιστεί θα λάβει ως επίδομα 1.500 ευρώ μεικτά, κάπου 1.200 ευρώ στο χέρι, γιατί παρ’ ότι άνεργος πρέπει και να φορολογηθεί. Έτσι, από ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 5.097.600 ευρώ που αφορά 1.416 άνεργους δημοσιογράφους, τα 3 εκατομμύρια ή το 60%(!), θα εισρεύσουν στα ταμεία των ΚΕΚ, που αποδεικνύονται και οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από αυτή την κατάρτιση. Καλή δουλειά σε βάρος των ανέργων
Η διόγκωση αυτής της κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει μεγάλη ιστορία και αρκετό παρασκήνιο. Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης έχουν φυτρώσει παντού. Αν και υποτίθεται υπάρχουν περιορισμοί στην αδειοδότηση και την πιστοποίησή τους, κάποια λειτουργούν στην πράξη ως όμιλοι, αφού εμφανίζονται με διαφορετικές ονομασίες, αλλά με συνεργαζόμενες δομές. Είναι σύνηθες το φαινόμενο ένα ΚΕΚ να αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα κατάρτισης, αλλά να το υλοποιεί σε δομές άλλου ΚΕΚ! Επίσης θεωρείται λογικό π.χ. το ΚΕΚ του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, που είναι υποτίθεται κοινωνικός φορέας των μηχανικών της χώρας, να εκπαιδεύει άνεργους… δημοσιογράφους. Οι δομές των ΚΕΚ είναι «λάστιχο» και μπορούν να εκπαιδεύουν από τεχνίτες αερίων καυσίμων, μέχρι βιβλιοθηκονόμους…
Ο δραστήριος Σύλλογός τους (ΕΛΣΕΚΕΚ) με κάθε τρόπο διεκδικεί την υλοποίηση προγραμμάτων, οργανώνοντας μάλιστα δημόσιες εκδηλώσεις και… λόμπινγκ για την προώθηση των δραστηριοτήτων του. Το πλέγμα των σχέσεων της ομάδας αυτών των επιχειρήσεων με τα κόμματα εξουσίας είναι ισχυρότατο. 
Μιλώντας ο (παρατηθείς υφυπουργός Εργασίας) Νίκος Νικολόπουλος, τον περασμένο Γενάρη, σε ημερίδα του παραπάνω Συλλόγου, με την ιδιότητα του τότε τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε ενίσχυση των ΚΕΚ, ενίσχυση της κατάρτισης, επέκταση της αρμοδιότητας των ΚΕΚ και στα επαγγελματικά περιγράμματα, ενώ δήλωσε έτοιμος «να βάλει πλάτη» για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στα μόλις λίγα 24ωρα που παρέμεινε υφυπουργός Εργασίας, αντιλήφθηκε ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δεν θα βρίσκεται στα χέρια του, οπότε και παραιτήθηκε, στερώντας τους ιδιοκτήτες της ιδιωτικής κατάρτισης από έναν ένθερμο φίλο στα κυβερνητικά κλιμάκια.
Σε αυτή την ομιλία του… τέως υφυπουργού, διαβάζουμε και το όραμα των σχετικών επιχειρήσεων κατάρτισης: «Τα νέα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα, θα πρέπει να αφορούν σε ένα σημαντικό αριθμό, τουλάχιστον 200.000 ανέργων και να περιλαμβάνουν μεγάλη διάρκεια υποχρεωτικής απασχόλησης (πρακτικής άσκησης) συνδέοντάς τους με τις επιχειρήσεις». Μπορεί ο καθένας να φανταστεί για πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μιλάμε, τα οποία θα κατευθυνθούν σε προγράμματα αμφίβολης κατάρτισης και δημιουργίας ενός «μάχιμου, ευέλικτου και έξυπνα καταρτισμένου Ανθρώπινου Δυναμικού», όπως περιγράφει το στόχο ο κ. Νικολόπουλος.
Επιταγή συνέχισης της ανεργίας
Η κατάρτιση και η διαρκής εκπαίδευση των ανέργων ώστε να αποκτούν δεξιότητες, είναι μια τεράστια επιχείρηση παραπλάνησης.
Ο άνεργος απλά, με την επιταγή στο χέρι θα περιπλανηθεί λίγο στις ελκυστικές δομές των ΚΕΚ, που διαγκωνίζονται για να προσελκύσουν περισσότερη πελατεία.
Δίνοντας την επιταγή, δεν σημαίνει ότι αμέσως θα αρχίσει να λαμβάνει και το ανάλογο βοήθημα, αφού αυτό προβλέπεται να γίνει περίπου 5-6 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος.
Εν τω μεταξύ, αν είναι επιδοτούμενος άνεργος, θα σταματήσει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα καταρτίζεται.
Τελειώνοντας το πρόγραμμα, ίσως αποδειχτεί ότι έχει ωφεληθεί με χρήσιμες γνώσεις. Αλλά σε μια αγορά εργασίας που διαλύεται, ποιες είναι οι πιθανότητες να βρει εργασία; Αλήθεια, θα είχε ενδιαφέρον αν μαθαίναμε πόσοι από τους ανέργους που καταρτίσθηκαν στη συντήρηση αρχαιοτήτων ή στη φωτογραφία ή σε δεκάδες άλλα προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγα χρόνια αξιοποίησαν αυτές τις γνώσεις σε θέσεις εργασίας.
Ο Κρόνος που τρώει τα κοινοτικά κονδύλια
Πέρα από τη νόμιμη μπίζνα, όμως, δεν λείπουν και οι «ακραίες» περιπτώσεις κοινών απατεώνων με… πιστοποίηση. Τέτοια περίπτωση είναι το ΚΕΚ Κρόνος (υπεύθυνος εμφανίζεται ο Κυριάκος Δημητρίου) με έδρα τα Ψαχνά Ευβοίας. Το ΚΕΚ αυτό μέσα στο 2009 ανέλαβε πέντε προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε «άνεργους παλιννοστούντες-μετανάστες- πρόσφυγες», τα οποία και υλοποιήθηκαν στις δομές του ΚΕΚ Μέντωρ. Τόσο οι εκπαιδευτές, όσο και οι εκπαιδευόμενοι πολλών από αυτά τα προγράμματα μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, παρ’ ότι τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν και ο ιδιοκτήτης του ΚΕΚ εισέπραξε τα χρήματα της επιδότησης από τον Οκτώβριο του 2010.
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, παρ’ ότι γνώριζε την «ασυνέπεια» του συγκεκριμένου επιχειρηματία, ουσιαστικά συγκάλυψε την υπόθεση, μέχρι να πάρει τα χρήματά του. Χρειάστηκε να γίνουν έγγραφες καταγγελίες στις αρχές του 2011, ενώ πολλοί εκπαιδευτές είχαν προχωρήσει και σε ένδικα μέσα, για να κινηθεί διαδικασία εναντίον του. Μάλιστα, ενώ εκκρεμούσε η καταβολή στο συγκεκριμένο επιχειρηματία της τρίτης και τελευταίας δόσης των προγραμμάτων που υλοποίησε, χρήματα από τα οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι, όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως το υπουργείο βρήκε μια πολύ βολική (για τον «μπαταχτσή» επιχειρηματία) λύση: του παρακράτησε ως «ποινή» το ποσό της μη καταβληθείσας δόσης.
Πέρασαν περισσότερο από δύο χρόνια από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων και μόλις στις 3/5/2012 (παραμονές των βουλευτικών εκλογών) το υπουργείο με ανάλογη πράξη του (δημοσιονομική διόρθωση) ζητά την επιστροφή ποσού 280.800 ευρώ από το συγκεκριμένο ΚΕΚ, για μη τήρηση των υποχρεώσεών του. Χρήματα που είναι αμφίβολο αν μπορεί να εισπραχθούν και βεβαίως, αν θα αποδοθούν τα οφειλόμενα στους απλήρωτους συντελεστές των προγραμμάτων.
Και μια λεπτομέρεια: Η επικεφαλής της συγκεκριμένης Γραμματείας του υπουργείου Εργασίας, η κυρία Άννα Δαλλαπόρτα, κρίθηκε επαρκής στα καθήκοντά της από τη νέα κυβέρνηση ώστε να παραμείνει στη θέση της.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

38 χρόνια μετά συνεχίζουμε

38 χρόνια απο την πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών .
Η συγκυβέρνηση της τρόικας εσωτερικού ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ την γιορτάζει με την επίσκεψη των τροικανών υπαλλήλων .
Εμείς .
Αφιερωμένη σε αυτούς που δεν γύρισαν αλλά και σε αυτούς που γύρισαν και συνέχισαν να αγωνίζονται .






.....Μπόλικη πέτρα
μπόλικη καρδιά
να χτίσουμε τις αυριανές μας φάμπρικες
τα λαϊκά μέγαρα
τα κόκκινα στάδια
και το μεγάλο μνημείο των Ηρώων της Επανάστασης

Να μην ξεχάσουμε και το μνημείο του Ντικ
ναι, ναι, του σκύλου μας του Ντικ
της ομάδας του Μούδρου
που τον σκοτώσαν οι χωροφυλάκοι
γιατί αγάπαγε πολύ τους εξόριστους
........

Μπορεί μεθαύριο να τον ακούσουμε πάλι
να γαυγίζει χαρούμενος σε μια διαδήλωση
περνοδιαβαίνοντας κάτου απ' τις σημαίες μας
έχοντας κρεμασμένη στο ζερβί του δόντι
μια μικρή πινακίδα "κάτω οι τύραννοι"

Ήταν καλός ο Ντικ
συνεχίζουμε να τον ακούμε .......


Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Υπάρχει χρόνος ;

 Η συνκυβέρνηση  ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ δε διστάζει να δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο ακόμη και σε βαριά ασθενείς
Θέλωντας να περάσει το μήνυμα σε χιλιάδες Πολίτες οι οποίοι δεν δέχονται να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ. Αλλά και σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την αξία του ρεύματος , ότι δεν θα κάνει πίσω και θα κόβει το ρεύμα σε .όσους δεν πληρώσουν , έκοψαν το ρεύμα στο άσυλο ανιάτων
Η πολιτεία και ο ΕΟΠΥΥ δεν έδειξαν έλεος ούτε σε μια από τις πλέον αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, σε 235 ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων.


Μάλιστα, ο λογαριασμός ήταν μόλις 98 ευρώ και λήγει στις 3 Αυγούστου.
Και δεν είναι μόνο αυτό . 
Η αναλγησία της πολιτείας και κυρίως του ΕΟΠΥΥ έχει φθάσει στο σημείο να στερεί από τους 235 συνανθρώπους μας ακόμη και βασικά τρόφιμα, απειλώντας τη ζωή τους.
Εδώ και ενάμιση μήνα στερούνται βασικών πρωτεϊνών αφού δεν έχουν σιτιστεί με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. Κάθε μεταβολή της κατάστασης αυτών των κατάκοιτων, στη συντριπτική τους πλειονότητα, συνιστά ουσιαστικά απειλή θανάτου, σύμφωνα με το γιατρό και πρόεδρο των εργαζομένων, Παντελή Ξένο.
Ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις και σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ και οι 170 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από το Μάρτιο.
Ο λόγος της οικονομικής ξηρασίας του Ιδρύματος οφείλεται στην μη καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ των χρημάτων από τα νοσήλια που αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 είναι οφειλές του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Η διοίκηση του Ασύλου, που μάλιστα καταγγέλλει πλήρη αδιαφορία εκ μέρους του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Βουδούρη, αποστέλλοντας εξώδικο στον οργανισμό και προειδοποιώντας με προσφυγή στον εισαγγελέα, ζητά την καταβολή των χρημάτων.

Η ΔΕΗ μιλάει για λάθος και ο Σαμαράς έδωσε εντολή ( δεν ξέρουμε αν ρώτησε την τρόικα πρώτα ) να επανασυνδέσουν την παροχή .
Ο συνκυβερνών Φώτης  με την υπευθυνότητα που διακρίνει την "αριστερά " της ευθύνης και της συνκυβέρνησης  έκανε την πάπια .

Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε Εμείς ;
Θα περιμένουμε να γυρίσουνε και οι άλλοι απο τις διακοπές ;
Υπάρχει χρόνος;
έχουμε αναρωτηθεί τι κάνουν τα Παιδιά που όλοι την σχολική χρονιά υποσιτίζονταν και με διάφορους τρόπους , σισίτια απο τους γονείς , δανεικά , βρίσκανε μια "άκρη" τώρα τι κάνουν ;
Ξαναρωτάω έχουμε την άποψη ότι υπάρχει χρόνος για διακοπές ;

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Όλοι με τους Χαλυβουργούς!

2012_06_07_mat-xrysavgitesΔελτίο Τύπου ΚΟΕ - 20/07/2012
Η αντεργατική, αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική ενέργεια της τρικομματικής συγκυβέρνησης, να στείλει τα ΜΑΤ στη Χαλυβουργία, αποτελεί πρόκληση απέναντι συνολικά στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους.
Οι Μνημονιοφύλακες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πίστεψαν ότι μετά από 265 μέρες απεργίας θα μπορούσαν να κάμψουν την αντίσταση των απεργών Χαλυβουργών και να οδηγήσουν σε μια εκδικητική και φρονηματική νίκη της εργοδοσίας. Θέλουν να κάμψουν το φρόνημα των απεργών, το φρόνημα των εργαζομένων που αγωνίζονται, το φρόνημα όλου του Ελληνικού λαού που αντιστέκεται στο Μαύρο Μνημονιακό Μέτωπο.
Όμως και αυτή τη φορά κάνουν λάθος. Το κλίμα ολόθερμης συμπαράστασης στους απεργούς Χαλυβουργούς καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, ολόκληρος ο ελληνικός λαός παίρνει θέση στο πλάι των Χαλυβουργών, όπως έχει κάνει εδώ και 9 μήνες τώρα.
Η καρδιά και το μυαλό όλων μας βρίσκεται στον Ασπρόπυργο. Είναι ο δικός μας αγώνας. Χθες ήταν η Μαδρίτη και οι Ανθρακωρύχοι της Ισπανίας. Σήμερα εμείς.


Όλοι ενωμένοι. Όλοι στην πύλη της Χαλυβουργίας. 
Από σήμερα στις 5:30 το απόγευμα
–συγκέντρωση στον Κόμβο Ασπρόπυργου και πορεία στη Χαλυβουργία–
και μέχρι τη νίκη!


Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

''Αττίλας 1974'' του Μιχάλη Κακογιάννη

Τον Σεπτέμβριο του 1974 ο Μιχάλης Κακογιάννης ταξίδεψε στην Κύπρο, τον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκυμαντέρ σχετικά με την εισβολή των Τούρκων. Ηταν μια προσωπική προσπάθεια, «χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα· πήγα χωρίς να έχω σκεφθεί τίποτε» είπε ο σκηνοθέτης έναν χρόνο αργότερα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Le Quotidien de Paris». «Μου επιβαλλόταν να κάνω μια ταινία για να βοηθήσω την πατρίδα μου».







Attila '74: The Rape of Cyprus (1975) από tvxorissinora


Το οδοιπορικό του Κακογιάννη είχε ως αποτέλεσμα τον «Αττίλα 74», μια μνημειώδη καταγραφή της κατάστασης στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την τουρκική εισβολή. Ο σκηνοθέτης δούλεψε τόσο με πολιτικά στελέχη όσο και με τον λαό της χώρας. Απέσπασε μια μεγάλη συνέντευξη από τον Μακάριο, μίλησε με τον μετέπειτα ιδρυτή του κόμματος Δημοκρατικός Αγώνας Γλαύκο Κληρίδη και τον Νίκο Σαμψών (1935-2001) που έμεινε στην Ιστορία επειδή ανέλαβε δοτός «πρόεδρος» της Κύπρου κατά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Μίλησε με ανθρώπους της ΕΟΚΑ-Β αλλά και με τον απλό λαό που κατέθεσε μαρτυρίες για την τραγωδία που έπληξε την ελληνική κοινότητα του νησιού, δηλαδή περί το 82% του πληθυσμού της Κύπρου.

«Πέρα από καθετί, η ταινία μου είναι ένα ανθρώπινο ντοκουμέντο» συνεχίζει στην ίδια συνέντευξη ο Κακογιάννης. Πραγματικά ο φακός του σκηνοθέτη (διευθυντής φωτογραφίας ο Σάκης Μανιάτης) καταγράφει τις άθλιες συνθήκες ζωής στους προσφυγικούς καταυλισμούς (αγρότισσες ζουν σε σκηνές ανάμεσα σε κότες, εκδιωγμένες από τα σπίτια τους), το παράπονο ενός 15χρονου κοριτσιού που βιάστηκε από τους τούρκους εισβολείς, εξαγριωμένους νέους από τη σύγχυση και την αβεβαιότητα για το αν ζει ή όχι κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που χάθηκε στη ζώνη κατοχής. Η αποκορύφωση του δράματος στον «Αττίλα 74» φαίνεται στο χωρίς μεταβατικό στάδιο «πέρασμα» των Ελληνοκυπρίων από μια καλή ζωή στο καθεστώς του «πρόσφυγα μέσα στην ίδια τους τη χώρα», τη στιγμή που κάποτε διέθεταν υψηλότερο επίπεδο ζωής συγκριτικά με εκείνο των Ελλήνων, πόσο μάλλον των Τούρκων.

Ο Κακογιάννης εστίασε αρκετά στα παιδιά, τα οποία είχαν πλήρη επίγνωση του δράματος της χώρας τους. «Τα όμορφα παιδάκια περιγράφουν ψυχρά (γιατί δεν είναι σε θέση να καταλάβουν) τη δολοφονία των οικογενειών τους ή κλαψουρίζουν ζητώντας να πάνε στο σπίτι, στο σπίτι που δεν υπάρχει πια» παρατηρεί στους «Times» του Λονδίνου ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον.

Η απουσία των συνεντεύξεων από Τουρκοκυπρίους δεν ήταν ευθύνη του Κακογιάννη. «Αρνήθηκαν» λέει στην ίδια συνέντευξη ο σκηνοθέτης. «Οταν βρισκόμουν εκεί κανείς Τουρκοκύπριος δεν μπορούσε να περάσει τη "γραμμή του Αττίλα". Στον Νότο, όπου ζουν πάντα πολλές χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, οι περισσότεροι φοβούνταν να μιλήσουν. Μόνο ένας δήμαρχος εξομολογήθηκε πως ήθελε να ζήσει και να πεθάνει στο χωριό του».

«Μια στρατευμένη ταινία» τη χαρακτήρισε στο άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde» ο Ρολάν Ντελκούρ τον Νοέμβριο του 1975. «Ο Κακογιάννης έχει το κουράγιο να μας δείξει και να μας κάνει να ακούσουμε τους ίδιους τους Κυπρίους την ώρα που τοποθετούνται στο πρόβλημα των ευθυνών. Είναι οι φασίστες των οποίων τα ίχνη αναζητεί ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε μια σκηνή ιδιαίτερα εντυπωσιακή; Σίγουρα. Αλλά και οι Αμερικανοί έχουν κατηγορηθεί, τόσο από τους Ελληνες της Κύπρου όσο και από τους Ελληνες της Ελλάδας. Ωστόσο και οι ευθύνες του ίδιου του εθνάρχη δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον προσεκτικό θεατή χάρη στις πολυάριθμες συνεντεύξεις. Αυτές οι ευθύνες αφορούν και το παρελθόν και το μέλλον. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: έξι χιλιάδες νεκροί, δύο χιλιάδες πεντακόσιοι αγνοούμενοι, διακόσιες είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες, 40% του εδάφους του νησιού κατεχόμενο από τις τουρκικές δυνάμεις. Στα εδάφη αυτά περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος των βιομηχανικών και αγροτικών πηγών πλούτου της Κύπρου. Ο,τι κι αν συμβεί, αυτός ο λαός θα έχει πληρώσει ακριβά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη δικτατορία. Εχει το δικαίωμα να ελευθερωθεί κι αυτός με τη σειρά του από τις αγωνίες και τα βάσανά του».

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών και φασιστικών φαινομένων στην πόλη μας

Προς:
1) τον Δήμαρχο Νίκαιας Ρέντη,
κο. Γ. Ιωακειμίδη
2) τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου Νίκαιας- Ρέντη, κο. Μ.Κουφόγιαννη
ΘΕΜΑ: «Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών και φασιστικών φαινομένων στην πόλη μας»
Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα φαινόμενα βίας και τρομοκράτησης από ακροδεξιές ομάδες σε βάρος των μεταναστών που ζουν στην πόλη μας και σε βάρος συμπολιτών μας που τολμούν να τους υπερασπιστούν. Τα περιστατικά βίας εντάθηκαν μετά την λειτουργία των γραφείων της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της πόλης. Όμως το φαινόμενο αυτό συνδέεται άμεσα και με τις αντιμνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στην χώρα μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια κι έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην απόγνωση και την εξαθλίωση, καθώς η κοινωνική αδικία και η φτώχεια ευνοούν στην εμφάνιση ακραίων φασιστικών συμπεριφορών.
Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση όμως να αφήσουμε την πόλη μας να μεταμορφωθεί σε ένα νέο Άγιο Παντελεήμονα, επειδή ορισμένοι εκμεταλλεύονται την φτώχεια και την ανέχεια των συμπολιτών μας και βρίσκουν εξιλαστήρια θύματα προκειμένου να τους αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων τους.
Οι πολίτες μέχρι στιγμής έχουν δείξει με την αντίδραση τους ότι καταδικάζουν αυτές τις πρακτικές είτε υπερασπιζόμενοι τους μετανάστες που δέχονται επίθεση είτε με την μαζική παρουσία τους στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια. Η σιωπή όμως του Δήμου όλο αυτό το διάστημα είναι εκκωφαντική!
Σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καθήκον μας να πάρουμε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα αυτό και να τονίσουμε με κάθε τρόπο ότι στην πόλη μας μπορούν και συνυπάρχουν Έλληνες και μετανάστες και δεν δεχόμαστε βίαιες συμπεριφορές και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν ως αφετηρία την διάκριση των ανθρώπων σε ανώτερα και κατώτερα όντα. Πρέπει να δείξουμε με σαφήνεια ότι στην πόλη δεν χωράνε όσοι δεν έχουν ίχνος σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής του καθενός. Αυτές οι συμπεριφορές δεν τιμούν ούτε το αίμα των συμπολιτών μας που χύθηκε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ούτε τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.
Ζητάμε λοιπόν έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρει απόφαση που θα καταδικάζει τις επιθέσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες προτού το φαινόμενο αυτό πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Προτείνουμε ενδεικτικά, πέρα από το ψήφισμα καταγγελίας:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας και να απαιτήσει την άμεση συμβολή της στην υπεράσπιση της ασφάλειας των πολιτών, δηλαδή να σταματήσει να συγκαλύπτει τα περιστατικά βίας και να εξετάζει όπως αρμόζει και σε βάθος, τις καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις. Να επιτελέσει με άλλα λόγια το έργο της.
2. Να διοργανωθούν εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους και σχολεία με βασικό άξονα την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης, την ψυχολογία και συμπεριφορά του φασισμού και άλλα παρεμφερή θέματα (προβολές ταινιών, ομιλίες με ανθρώπους που έχουν ζήσει και έχουν πολεμήσει τον φασισμό κλπ). Η γνώση, η εκπαίδευση και η κριτική σκέψη είναι τα μεγαλύτερα όπλα απέναντι στον φασισμό. Να τα αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό.
3. Να βρεθούν τρόποι για να ενδυναμωθεί η έννοια της αλληλεγγύης προς όλους, χωρίς καμία διάκριση. Να στηριχτούν όλες οι κινήσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσονται στην πόλη μας, χωρίς ρατσιστικούς περιορισμούς και να απομονωθούν εκείνες οι προσπάθειες που προσπαθούν να διαχωρίσουν φυλετικά, κοινωνικά, θρησκευτικά τους πολίτες.
4. Να προβληθεί το μεταναστευτικό ζήτημα από την πολιτική και ουσιαστική σκοπιά του κι όχι μέσα από την ισοπεδωτική προσέγγιση «για όλα φταίνε οι μετανάστες». Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και γνωριμίας με το πραγματικό πρόσωπο του προβλήματος, θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της ξενοφοβίας.
5. Να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη. Να ακούσουμε τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τις ιδέες τους μέσα από πιο ανοιχτή συζήτηση που θα διοργανώσει ο Δήμος για το θέμα αυτό.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης και ήρθε η στιγμή που πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για το μέλλον της πόλης μας. Ελπίζουμε πως το αίτημα μας θα γίνει δεκτό και θα συγκληθεί άμεσα έκτακτο συμβούλιο.
Κώστας Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η Κοκκινιά της προσφυγιάς και της Αντίστασης ξέρει και απαντά στις φασιστικές προκλήσεις

Η Κοκκινιά ξέρει και απαντά στις φασιστικές προκλήσεις , χιλιάδες εργαζόμενοι Ελληνες και Μετανάστες ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα για αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στο ασυνομικό τμήμα της Νίκαιας σε απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις ενάντια κυρίως σε ανυπεράσπιστούς Μετανάστες εργάτες.

 Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Νϊκαια ήταν μιά μαζική γροθιά κατα της συγκυβέρνησης του Μνημόνιου και του παρακράτους της Χρυσής Αυγής.
Ηταν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο κατα των νεοναζί και του ρατσισμού στη Νίκαια, πάνω από δύο χιλιάδες διαδήλωσαν και συμμετείχαν στην συγκέντρωση.


 Συμμετοχή στις ομιλίες από ΚΚΕ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕμλ.

Συμμετοχή μαζικά Πακιστανών μεταναστών, αριστερών, αναρχικών, αντιεξουσιαστών, κόσμου από τα Στέκια και τις συλλογικότητες της περιοχής, τις λαίκές συνελεύσεις

απο το Ανοιχτό σχολείο μεταναστών Πειραιά χαιρετίζει την συγκέντωση ο πρόεδρος του .

 Απο τις δημοτικές παρατάξεις της Νίκαιας η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Ρέντη "κόντρα στο ρεύμα" που είχε συνυπογράψει και το κάλεσμα για την συγκέντρωση,

η πορεία ξεκινά και είναι απο τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα 30 τελευταία χρόνια

"μαζική" βέβαια και η παρουσία των ΜΑΤ σε όλη την γύρω περιοχή προστάτευαν τα γραφεία της ΧΑ .
Η πορεία κατευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας ,το οποίο ήταν ασφυκτικά περυκυκλωμένο απο δυνάμεις της ασυνομίας
Η πορέια συνεχίστηκε και αφού πέρασε απο το μνημείο του μπλόκου της Κοκκινιάς συμβολικά για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πατριώτες που έκτελέστηκαν απο τους Ναζί κατέληξεεκεί απο όπου ξεκίνησε .
η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στη Νίκαια έχει να μας διδάξει κάτι πολύ σημαντικό:

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το σύνολο της Αριστεράς ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή, ενωμένη: Από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μέχρι ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αντιεξουσιαστικό χώρο.

Και αυτή η ενότητα είχε αποτέλεσμα:
Ο ναζιστικός υπόνομος κλείστηκε στα γραφεία του, δεν αποτόλμησε το «αντισυλλαλητήριο». Η σχεδιαζόμενη «επίδειξη δύναμης» της Χρυσής Αυγής ακυρώθηκε. Η ενότητα στη δράση είχε αποτέλεσμα.

Ιδού, λοιπόν, ο τρόπος να τσακίσουμε τα ναζιστικά Τάγματα Εφόδου.
Να συνεχίσουμε τους κοινούς μας αγώνες…
δείτε και εδ'ω : blackbedlam.blogspot.gr
                       :Κόντρα στο ρεύμα 
                        ο τρόμος στο βλέμμα τους

Επίσκεψη διεθνών αγωνιστών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς

Επίσκεψη διεθνών αγωνιστών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς

Την Κυριακή 1η Ιουλίου η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη «κόντρα στο ρεύμα» υποδέχτηκε στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, εκπροσώπους διεθνών αγωνιστικών οργανώσεων και κινημάτων, που είχαν έρθει στην Ελλάδα για να παραβρεθούν στο 5ο φεστιβάλ κινημάτων «Resistance Festival 2012».
Ο επικεφαλής της κίνησης και δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, Κώστας Παπαδόπουλος μαζί με μέλη του «κόντρα στο ρεύμα», ξενάγησαν τους διεθνείς στον ιστορικό χώρο του Μπλόκου, μίλησαν για την ηρωική αντίσταση των Νικαιωτών στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ενώ δεν παρέλειψαν να συζητήσουν την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. 
Ο Salem Ben Yahia από το Κ.Κ. Εργατών Τυνησίας είπε μετά την επίσκεψη του πως «Νιώθω μεγάλη τιμή που επισκέφτηκα το μνημείο του μπλόκου, ένα μνημείο για πάρα πολύ νέους ανθρώπους, 15,16,17 χρονών. Άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό, την υψηλότερη μορφή μίσους και ιμπεριαλισμού. Κρατάω στο μυαλό μου τον άνθρωπο με την κουκούλα στο κεφάλι που δείχνει τους αγωνιστές». 
Η αγωνιστικότητα και το θάρρος που επέδειξαν οι άνθρωποι της Κοκκινιάς, συγκίνησε και την Shara από το Occupy Wall Street, η οποία είπε «είμαι εντυπωσιασμένη από το θάρρος τον ανθρώπων που τότε και τώρα παλεύουν ενάντια στο φασισμό και ελπίζω αυτός ο αγώνας να εξαπλωθεί», ενώ ο Jeronim από την Ολλανδία πρόσθεσε «Συγκινήθηκα πολύ με την επίσκεψη στο μνημείο. Ποτέ ξανά φασισμός είναι το σύνθημα που κρατάει και το κομμουνιστικό κίνημα στην Ολλανδία. Τιμούμε τους μάρτυρες και λέμε ότι για να εξαλείψουμε το φασισμό πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στον καπιταλισμό».
Για τον φασισμό στην Ευρώπη έκανε λόγο και ο Danièle Obono από το Μέτωπο της Αριστεράς στην Γαλλία και είπε για την κατάσταση στην χώρα του: «Στην Γαλλία προπορεύονται αλλά τρέχουμε γρήγορα, ξέρουμε ότι στο τέλος θα είναι ένας αγώνας ανάμεσα σε αυτούς και σε εμάς. Ευχαριστούμε που κρατάτε γερά εδώ. Όλοι μαζί θα φάμε τους φασίστες !» Τέλος, ο συναγωνιστής από την Σκωτία μας θύμισε μια φράση από το έργο του Μπρεχτ «Φόβος και Μίσος»: «μην παινεύετε τους ανθρώπους που χτυπάνε το τέρας, η σκύλα που γέννησε αυτό το τέρας είναι έτοιμη να τεκνοποιήσει ξανά».
Πρέπει να τονίσουμε ότι η επίσκεψη των διεθνών αγωνιστών έγινε σε μια ιδιαίτερη περίοδο για την πόλη μας, όπου καθημερινά μαθαίνουμε για περιστατικά βίας και τρομοκρατίας από ακροδεξιά στοιχεία. Είναι καθήκον μας να θυμόμαστε και να τιμάμε το αίμα και τους αγώνες των παππούδων μας και να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες τους. Δηλώνουμε με κάθε τρόπο ότι στην Νίκαια δεν υπάρχει χώρος για τους λάτρεις του φασισμού!
Φωτογραφίες από την επίσκεψη θα δείτε εδώ