Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Με κριτήρια συντάξεις και προνοιακά επιδόματα

Τα τεχνικά κλιμάκια, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται ότι ζήτησαν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια σε όλες τις προνοιακές παροχές, που χορηγεί το Κράτος, σε συνταξιούχους, όχι μόνο στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Κάτι τέτοιο βέβαια, σημαίνει ότι κινδυνεύουν τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν οι 49.579 συνταξιούχοι, το ΕΚΑΣ, αλλά και οι αναπηρικές συντάξεις. Στόχος των τεχνικών κλιμακίων είναι να καταφέρουν, να πετύχουν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισεκ ευρώ για τη διετία 2015 – 2016. Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, θεωρείται ένας τρόπος για να γίνουν περικοπές, που δεν θα κινδυνεύουν να κριθούν αντισυνταγματικές, ενώ ταυτόχρονα, ικανοποιούν την παραπάνω δέσμευση για ραγδαία μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση «κερδίζει χρόνο», δίνει την ευκαιρία στον υπουργό Εργασίας να διαχειριστεί καλύτερα, επικοινωνιακά, το θέμα. Εκτός απροόπτου, η αρχή αναμένεται να γίνει σήμερα, στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Του Βασίλη Αγγελόπουλου.

«Μαστίγιο και καρότο» για το Ασφαλιστικό - Εισοδηματικά κριτήρια και στα προνοιακά επιδόματα - Στον «προκρούστη» και οι αναπηρικές συντάξεις.

Οι θεσμοί μπορεί να εντείνουν τις πιέσεις τους, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για να εξευρεθεί λύση για το Ασφαλιστικό, αλλά την ίδια στιγμή, το Eurogroup, μεταφέρει την οριστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, για την πρώτη αξιολόγηση, που κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η χθεσινοβραδινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην κυβέρνηση, αλλά και στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, να διαχειριστούν καλύτερα τις επικείμενες αλλαγές και να δημιουργήσουν εκείνο το «επικοινωνιακό πλέγμα», που θα βοηθήσει ώστε να γίνουν πιο… εύπεπτες οι επώδυνες παρεμβάσεις του Ασφαλιστικού, τόσο από την κοινή γνώμη, όσο και από το Κοινοβούλιο.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ίδιου του προέδρου του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το Ασφαλιστικό θα εξεταστεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «για να είμαστε ρεαλιστές, δεν βλέπω πώς δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στις αρχές του 2016, για την πρώτη αξιολόγηση».

Άλλωστε είναι τέτοιες οι απαιτήσεις των θεσμών, που είναι δύσκολο να καταφέρει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα, λίγες μόνο ημέρες, μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε από το άλλο «φλέγον» κοινωνικό θέμα, αυτό των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών. Τα τεχνικά κλιμάκια, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται ότι ζήτησαν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια σε όλες τις προνοιακές παροχές, που χορηγεί το Κράτος, σε συνταξιούχους, όχι μόνο στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Κάτι τέτοιο βέβαια, σημαίνει ότι κινδυνεύουν τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν οι 49.579 συνταξιούχοι, το ΕΚΑΣ, αλλά και οι αναπηρικές συντάξεις.

Στόχος των τεχνικών κλιμακίων είναι να καταφέρουν, να πετύχουν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισεκ ευρώ για τη διετία 2015 – 2016. Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, θεωρείται ένας τρόπος για να γίνουν περικοπές, που δεν θα κινδυνεύουν να κριθούν αντισυνταγματικές, ενώ ταυτόχρονα, ικανοποιούν την παραπάνω δέσμευση για ραγδαία μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση «κερδίζει χρόνο», δίνει την ευκαιρία στον υπουργό Εργασίας να διαχειριστεί καλύτερα, επικοινωνιακά, το θέμα. Εκτός απροόπτου, η αρχή αναμένεται να γίνει σήμερα, στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τελικά η συνεδρίαση δεν πραγματοποιηθεί, τότε δείγματα γραφής από το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, αναμένεται να παρουσιαστούν στην αυριανή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: