Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

«Κολαστήριο παιδιών» στα Λεχαινά: η ώρα της δικαιοσύνης




Καθηλωμένο παιδί με νοητικά προβλήματα στα Λεχαινά. http://booksjournal.gr/Καθηλωμένο παιδί με νοητικά προβλήματα στα Λεχαινά.Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: "Μηδενική Ανοχή"
Ο μακρόχρονος βασανισμός παιδιών στο «κολαστήριο παιδιών» στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων (πρώην ΚΕΠΕΠ) Λεχαινών προκάλεσε διεθνή διασυρμό και διεθνείς καταδίκες της Ελλάδας αλλά μέχρι σήμερα είχε αφήσει παγερά αδιάφορη την ελληνική δικαιοσύνη. Xθες, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τις συστάσεις του ΟΗΕ τόσο το 2012 όσο και προ ημερών αλλά και το καταλυτικό υλικό με φωτογραφίες που σοκάρουν που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: «Μηδενική Ανοχή».
Δεδομένου ότι ο χρόνιος βασανισμός παιδιών ήταν σε γνώση όλων των αρχών από το Υπουργείο μέχρι την τοπική Εισαγγελία ενώ όπως προκύπτει από την έκθεση της Επιτροπής του Υπουργείου είναι γενική πρακτική σε ψυχιατρικές μονάδες σε όλη τη χώρα ζητήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη δικαστική διερεύνηση των καταγγελλόμενων αναθέτοντάς τη σε εισαγγελικό λειτουργό στην Αθήνα και να απαιτήσει από το Υπουργείο Εργασίας την άμεση παύση χρήσης αυτών των απάνθρωπων βασανιστικών μεθόδων. Το κείμενο της αναφοράς ακολουθεί. Η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: «Μηδενική Ανοχή» δίνει συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 16/11/2015 στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ με θέμα «Σπάμε τα τείχη της σιωπής και γκρεμίζουμε τους φράχτες που εμποδίζουν».

Κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
[αρ.πρωτ. Εισ. Α.Π. 8213/13-11-2015] 13 Νοεμβρίου 2015
Αναφορά για χρόνια βασανιστήρια σε βάρος παιδιών με αναπηρίες με συνενοχή της πολιτείας
Κυρία Εισαγγελέα

Στις 4 Νοεμβρίου 2015 δημοσιεύθηκε το συνημμένο κείμενο για τη μακροχρόνια παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών που φιλοξενούνται στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων (πρώην ΚΕΠΕΠ) Λεχαινών και είναι θύματα μέχρι και βασανιστηρίων μέσω χρόνιας καθήλωσης με ιμάντες στα κρεβάτια τους. Το κείμενο βασίστηκε σε υλικό της ΜΚΟ Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: «Μηδενική Ανοχή» που έκανε πολυήμερη κατάληψη στο κατάστημα αυτό για να αναδείξει το πρόβλημα.
Την επόμενη ημέρα 5 Νοεμβρίου 2015 η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσίευσε τις καταληκτικές παρατηρήσεις της μετά την εξέταση της Ελλάδας για την εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.[1] Έχοντας υπόψη και την κατάσταση στο ΘΧΠ Λεχαινών, η Επιτροπή αγνόησε τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας ότι καθήλωση και άλλα μέσα φυσικών περιορισμών χρησιμοποιούνται σπάνια και μεταξύ άλλων αποφάνθηκε:
Άτομα με Αναπηρίες

9. Η Επιτροπή δηλώνει ότι ανησυχεί της για τις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με αναπηρίες, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας και, επιπλέον, εκφράζει τη λύπη της για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας στην κατάστασή τους. Αν και λαμβάνει υπόψη της τις πληροφορίες που παρείχε το συμβαλλόμενο κράτος ότι οι φυσικοί περιορισμοί στους ψυχικά ασθενείς συνιστούν μέτρα έσχατης ανάγκης, η Επιτροπή ανησυχεί για τις αναφορές που δείχνουν ότι συνεχίζεται η εκτεταμένη χρήση παρόμοιων μέτρων, περιλαμβανομένων της χρήσης κλειστών κλινών για περιορισμό (κλωβοί/ κρεβάτια με δίχτυα) και τη συστηματική νάρκωση ως μέσο για την επιτήρηση ασθενών με νοητικές αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών σε ιδρύματα (άρθρα 2, 7, 9, 10 και 24).

10. Το συμβαλλόμενο κράτος θα πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διακρίσεων προς τους ανθρώπους με αναπηρία, ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση, την εργασία και τις υπηρεσίες υγείας. Το συμβαλλόμενο κράτος θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την κατάργηση της χρήση των κρεβατιών-κλουβιών και τη συστηματική νάρκωση σε ψυχιατρικές και άλλες συναφείς μονάδες. Επιπλέον, το συμβαλλόμενο κράτος θα πρέπει να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης που θα εξασφαλίζει ότι οι παραβιάσεις θα ερευνώνται και θα διώκονται αποτελεσματικά και ότι θα παρέχεται η απαραίτητη υποστήριξη στα θύματα και στις οικογένειές τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες συστάσεις είχαν γίνει στις 15 Ιουνίου 2012 από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού πάλι μετά από ανάλογες τεκμηριωμένες πληροφορίες. Τότε μάλιστα είχε κατονομάσει το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών:[2]
Παιδιά με αναπηρίες
49. Η Επιτροπή σημειώνει ότι το συμβαλλόμενο κράτος έχει θεσπίσει νόμους και έχει θεσμοθετήσει υπηρεσίες και θεσμούς με στόχο την υποστήριξη των παιδιών με αναπηρίες, την προώθηση της συμμετοχής τους στη κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργατικής διδασκαλίας στα σχολεία και της ανάπτυξης της αυτονομίας τους. Ωστόσο, η Επιτροπή εξακολουθεί να προβληματίζεται για τις υφιστάμενες βαθιά ριζωμένες διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και για το ότι δεν επιτηρούνται με προσοχή τα μέτρα για τα παιδιά με αναπηρίες, καθώς και για το γεγονός ότι το συμβαλλόμενο κράτος δεν διαθέτει στοιχεία για τα παιδιά με αναπηρίες. Ανησυχεί δε βαθύτατα για το ότι τα παιδιά κλείνονται με μεγάλη ευκολία σε ιδρύματα, κυρίως λόγω της έλλειψης μέσων ημερήσιας και κοινοτικής φροντίδας για τα παιδιά με σοβαρής μορφής αναπηριών. Η Επιτροπή εκφράζει περαιτέρω τη βαθιά της ανησυχία για το πρόσφατο κρούσμα στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων στα Λεχαινά όπου τα παιδιά με αναπηρίες διαβιούν κάτω από απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες, περιλαμβανόμενης της συστηματικής καταστολής και πρακτικών όπως να δένονται στο κρεβάτι τους και να αναγκάζονται να μένουν σε κρεβάτια-κλουβιά λόγω έλλειψης προσωπικού.
50. Η Επιτροπή, σύμφωνα με το Γενικό Σχόλιο αρ. 9 (2006) για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες, συνιστά από το συμβαλλόμενο κράτος να :

(α) Αναθεωρήσει και εγκρίνει ειδική νομοθεσία προκειμένου να προστατέψει πλήρως όλα τα παιδιά με αναπηρίες και να καθιερώσει ένα σύστημα παρακολούθησης, το οποίο θα καταγράφει προσεκτικά την πρόοδο που γίνεται και θα προσδιορίζει τις ελλείψεις στην εφαρμογή,

(β) Παρέχει υπηρεσίες που θα βασίζονται στις ανάγκες της κοινότητας και θα εστιάζονται στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των παιδιών με αναπηρίες, την κάλυψη των βασικών τους αναγκών και τη διασφάλιση της επανένταξης και της συμμετοχής τους στη κοινωνία,

(γ) Καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την παροχή προγραμμάτων και υπηρεσιών για τα παιδιά με αναπηρίες με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, καθώς και την περιοδική επανεξέταση της τοποθέτησης σε ιδρύματα των παιδιά και να υιοθετήσει, κατά προτεραιότητα, μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι κανένα παιδί με αναπηρίες δεν θα ζει κάτω από τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες. Επιπλέον, ο εγκλεισμός τους σε ιδρύματα θα πρέπει να είναι το έσχατο μέσο ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού,

(δ) Εξοπλίσει τα σχολεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη συνεκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες και να διασφαλίσει ότι θα μπορούν να επιλέξουν το σχολείο της αρεσκείας τους ή να έχουν δυνατότητα μετεγγραφής μεταξύ των κανονικών σχολείων και των σχολείων ειδικής αγωγής σύμφωνα με το καλύτερο για αυτά (παιδιά) συμφέρον,

(ε) Παρέχει βοήθεια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται για και με παιδιά με αναπηρίες, και

(στ) Εξασφαλίσει ότι κέντρα για παιδιά και άτομα με αναπηρίες είναι επαρκώς στελεχωμένα και ότι παρέχεται επαρκής κατάρτιση για το προσωπικό που εργάζεται επαγγελματικά με παιδιά με αναπηρίες, όπως εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ιατρικό προσωπικό, προσωπικό υγείας, θεραπευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Δυστυχώς οι αρχές αγνόησαν από το 2012 τις συστάσεις παρά τη δημοσιότητα που είχε και έχει πάρει η απάνθρωπη κατάσταση στο ΘΧΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) Λεχαινών ακόμα και πολλά χρόνια πριν το 2012 (βλ. δημοσίευμα στη συνέχεια). Ακόμα και όταν πριν ένα χρόνο υπήρξε δημοσίευμα του BBC που προκάλεσε την επί τόπου μετάβαση της τότε Υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα και πολλών βουλευτών ελάχιστα και δευτερεύοντα έγιναν ενώ αφέθηκε απείρακτος ο βασανισμός των παιδιών με καθήλωση και άλλα περιοριστικά μέτρα:

Παπακώστα από Λεχαινά: Προσλήψεις και στήριξη προσωπικού στο ΚΕ.ΠΕ.Π.[3]

29 Νοεμβρίου 2014
Επίσκεψη στα Λεχαινά Ηλείας πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής η υφυπουργός Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα για να συμμετέχει στην εκδήλωση «Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και εθελοντισμός στο ΚΕ.ΠΕ.Π Λεχαινών». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας και το ΚΕ.ΠΕ.Π. Λεχαινών ενώ νωρίτερα είχαν γίνει σημαντικές ανακοινώσεις από την κα. Παπακώστα για το ΚΕ.ΠΕ.Π. Λεχαινών. Η υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και διοικητικού προσωπικού από το Υπουργείο Εργασίας δίνοντας μια ανάσα στα προβλήματα του ιδρύματος όσον αφορά το προσωπικό.

Παράλληλα η κα Παπακώστα έκανε αναφορά για το δημοσίευμα του BBC σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο ίδρυμα και ανέφερε: «Ήρθα και μόνη μου να δω, διότι αυτό που μου είπαν οι επιστήμονες, τα πάρκα, όπου μια μερίδα παιδιών για λόγους προστασίας δικής τους πρέπει να βρίσκονται, κάποιοι τα παρουσίασαν τελείως διαφορετικά. Ρώτησα τους επιστήμονες που είναι εξειδικευμένοι και μου είπαν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έτσι γίνεται η προστασία των παιδιών, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Με διαβεβαιώνουν εδώ και ο εθελοντής γιατρός που βρίσκεται εδώ και τον ευχαριστώ θερμά και οι δικές μου υπηρεσίες ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έτσι συμβαίνει. Κατά συνέπεια λοιπόν πρέπει να μπαίνουν και κάποια πράγματα στη θέση τους για να μην είναι σε βάρος και των ίδιων των παιδιών όλη αυτή η ιστορία. Άρα λοιπόν βρισκόμαστε σήμερα εδώ επ’ ωφελεία των παιδιών και για να ξέρουν οι ευαίσθητοι και οι ευάλωτοι πολίτες ότι είμαστε παρόντες να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους».

Ενώ ευχαρίστησε και τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας όπου ανακοίνωσε την εθελοντική ανάληψη και παροχή Ιατρικής βοήθειας προς το ΚΕ.ΠΕ.Π. Λεχαινών.

O βουλευτής κ. Ανδρέας Μαρίνος είπε: «Η Πολιτεία έχει χρέος να δει τα προβλήματα της πρόνοιας και της φροντίδας στη χώρα μας, βεβαίως καλωσορίζουμε την κα Παπακώστα η οποία αν και δεν έχει αρμοδιότητα για τη λειτουργία του Ιδρύματος εδώ έσπευσε και είδε τον Ιατρικό Σύλλογο, τον οποίο θέλω να συγχαρώ, όπως επίσης και τον κ. Γώτη ο οποίος έρχεται εθελοντικά και προσφέρει τις υπηρεσίες του. Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει άμεσα να προβεί στην πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού και έτσι να αποδείξει ότι οφείλει σε αυτά τα παιδιά να είναι κοντά του».

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Κοντογιάννης είπε: «Περιμένουμε τα αποτελέσματα καθώς εμπλέκονται δύο υπουργεία για να μπορέσουμε να καλυτερέψουμε τη ζωή αυτών των παιδιών που είχαν την ατυχία να είναι σε αυτή την κατάσταση. Είναι χρέος της Πολιτείας να σταθεί δίπλα τους, είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε. Γι’ αυτό αξίζουν διπλά συγχαρητήρια στον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας».

Η βουλευτής κα Δ.Θ. Αυγερινοπούλου ανέφερε: «Η παρουσία μας εδώ είναι συνεχής, εμένα είναι τουλάχιστον η τέταρτη μέσα στο 2014. Είχαμε κάνει προηγούμενη επίσκεψη στον αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας κ. Κεγκέρογλου ο οποίος μας ενημέρωσε ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόσπασης όλου του προσωπικού, του ιατρικού, του νοσηλευτικού, του διοικητικού το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσει να δοθεί φροντίδα στον βαθμό τον οποίο χρειάζεται. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας πήρε μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την «υιοθεσία» αυτών των παιδιών. Όλη η κοινωνία πρέπει να το υιοθετήσει, όλα αυτά τα παιδιά είναι και δικά μας παιδιά».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο ΑΣΤΡΟΝ στα Λεχαινά παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος κ. Μοράντ, ο αντιδήμαρχος κ. Μίγκος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ.Γερμανός, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλος, οι βουλευτές κ. Μαρίνος, κ. Τζαβάρας, κα Αυγερινοπούλου, κα Σαλτάρη, o αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης.

Η αθλιότητα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών[4]

15 Νοεμβρίου 2014
Του Βασίλη Βενιζέλου

Το ξέρουμε! Στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, θα πρέπει να μας χτυπήσει την πόρτα ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του BBC για να αρχίζουμε να ξυπνάμε!
Ένα ρεπορτάζ του BBC, λοιπόν, φέρνει -για πρώτη φορά, μετά το 2010- στην ευρωπαϊκή δημοσιότητα το αίσχος το οποίο σοβεί ακόμη εις βάρος αδύναμων παιδιών και ενηλίκων, με πολύ σοβαρή νοητική υστέρηση, στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών!
Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι τα... κλουβιά, μέσα στα οποία κλείδωναν το 2010 τα παιδάκια, έχουν πολλαπλασιασθεί και η βία εναντίον τους έχει εμπεδωθεί...
Το BBC φιλοξενεί δήλωση της γενικής γραμματέως Πρόνοιας Έφης Μπέκου, σύμφωνα με την οποία η τρόικα, εν ολίγοις, απαγορεύει τις προσλήψεις και, έτσι, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και στα άλλα κολαστήρια για παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση σε όλη την χώρα! Ντροπή!
Με την άνεση την οποία μου δίνει το γεγονός ότι βρέθηκα το 2010 για ρεπορτάζ στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και αντίκρισα τη φρίκη και την ανατριχιαστική εγκατάλειψη ανθρωπίνων ψυχών, λαμβάνω το θάρρος να ζητήσω, να παρακαλέσω τους αρμοδίους, τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, την υφυπουργό Υγείας Κατερίνα Παπακώστα και την Έφη Μπέκου να στρωθούν τώρα στη δουλειά, γιατί τα παραμύθια με την τρόικα δεν έχουν αντίκρισμα...
Αντί να διατηρούν απάνθρωπες και ολοκληρωτικές δομές εις βάρος αδύναμων και εγκαταλελειμμένων παιδικών ψυχών, καλύτερο θα ήταν να αναζητήσουν μία ριζική λύση, σε συνεργασία με τους παιδοψυχιάτρους της χώρας και τους άλλους ειδικούς επιστήμονες της Κοινωνικής Πολιτικής.
Για να πάψουμε να ντρεπόμαστε, τουλάχιστον...

Και όμως η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της πολιτείας, η Ειδική Επιτροπή Έλεγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές,[5] έχει επισημάνει και πρόσφατα (9 Ιουνίου 2015) τη γενικευμένη απάνθρωπη μεταχείριση σε όλες τις ψυχιατρικές μονάδες της χώρας. Το σχετικό απόσπασμα είχε περιληφθεί σε έκθεση που υπέβαλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι μαζί με άλλες ΜΚΟ[6] και είχε υπόψη της η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πριν καταλήξει στις πρόσφατες συστάσεις της:

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ειδική Επιτροπή διαπιστώνει, με επιτόπια επίσκεψη, την απώλεια ανθρώπινης ζωής σε συνθήκες ψυχιατρικής νοσηλείας: (α) Καθηλωμένος επί κλίνης ασθενής κάηκε (Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ, 03-06-2007) (β) καθηλωμένος επί κλίνης ασθενής βρέθηκε απανθρακωμένος (Ψυχιατρικός Τομέας του ΓΠΝ Τρίπολης, 15-02-2013) (γ) νοσηλευόμενη ασθενής αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας το δικό της φουλάρι (ΨΝΑ, 19-06-2014). Ας σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις (α) και (β) η νοσηλευτική βάρδια ήταν επαρκώς στελεχωμένη.
Υπό την ισχύουσα πρακτική, σε όλες σχεδόν τις μονάδες ψυχιατρικής νοσηλείας η αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών με ψυχοκινητική διέγερση, αυτοκτονική ή ετεροκαταστροφική συμπεριφορά, κ.α., λαμβάνει χώρα στους κοινούς θαλάμους νοσηλείας. Εκεί εφαρμόζεται και η μηχανική καθήλωση (προστατευτικός κλινοστατισμός), εφόσον δοθεί ιατρική εντολή, υπό την θέα συνασθενών και επισκεπτών. Είναι αυτονόητο ότι με την πρακτική αυτή διακυβεύεται το πρώτιστο δικαίωμα του ασθενούς που είναι η ζωή του, αλλά συνάμα θίγεται η αξιοπρέπεια του και επιβαρύνεται η ψυχική υγεία των υπολοίπων νοσηλευομένων.
Η Ειδική Επιτροπή οφείλει να επαναλάβει όσα έχει διαμηνύσει, με αφορμή τα προαναφερόμενα περιστατικά , προς όλους τους εμπλεκόμενους:
● Σε όλα τα Τμήματα Οξέων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων , αλλά και στα Ψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων (τα οποία δέχονται ακούσιες νοσηλείες με εισαγγελική εντολή) απαιτείται η διασκευή πτέρυγας αυξημένης φροντίδας. Πρόκειται για μονόκλινο ή δίκλινο θάλαμο, ευρισκόμενο κατά το δυνατόν εγγύτερα στο γραφείο νοσηλευτών, και ο οποίος έχει ειδικές προδιαγραφές: η πόρτα ανοίγει από έξω και προς τα έξω, από τους νοσηλευτές και μόνον. Απουσιάζουν αντικείμενα ή εξοπλισμός που συνεπάγονται επικινδυνότητα (π.χ. μεταλλικά σκεύη, καθρέπτης στον τοίχο, κομοδίνο, πριζοδιακόπτες). Το στρώμα και το δάπεδο είναι άκαυστα. Υπάρχει κλιματισμός (τοποθετημένος στην οροφή) καθώς και πυρανίχνευση – πυρασφάλεια. Επαρκής αερισμός και φωτισμός. Ο νοσηλευόμενος έχει ορατότητα προς τα έξω, δεν είναι όμως κατ΄ανάγκη ορατός από τους έξω (τοποθέτηση ειδικών υαλοπινάκων). Αυστηρός έλεγχος επισκεπτηρίου από το νοσηλευτικό προσωπικό. Επιτήρηση του θαλάμου από το γραφείο νοσηλευτών με κάμερα τοποθετημένη σε αυτόν και μόνο σε αυτόν.
● Στον θάλαμο αυτόν είναι δυνατόν να ενεργοποιηθούν , με ασφάλεια για την ζωή και την ακεραιότητα του νοσηλευόμενου, τα προστατευτικά περιοριστικά μέτρα (κλινοστατισμός ή μηχανική καθήλωση). Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά είναι έκτακτα και λαμβάνονται μόνον όταν αποτύχουν οι τεχνικές αποκλιμάκωσης στις οποίες είναι υποχρεωτικό να έχει εκπαιδευτεί όλο το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων ψυχιατρικής νοσηλείας. Την απόφαση για περιοριστικά μέτρα λαμβάνει μόνον ο υπεύθυνος ψυχίατρος. Διαρκούν όσο το δυνατόν λιγότερο, εποπτεύονται συστηματικά και οι παρατηρήσεις του εποπτεύοντος προσωπικού καταγράφονται σε ειδικό τετράδιο. Κωδικοποιημένες οδηγίες για τους όρους και τους κανόνες εφαρμογής περιοριστικών μέτρων κατά την ψυχιατρική νοσηλεία έχει από 30-01-2008 αποστείλει η Ειδική Επιτροπή προς όλες τις μονάδες ψυχιατρικής νοσηλείας.
Τέλος σε περιπτώσεις αυξημένης επικινδυνότητας θα πρέπει να εκτιμάται κατά πόσο είναι ενδεδειγμένη η χρήση των παραδοσιακών ιμάντων αντί της τεχνολογίας των ιμάντων με μαγνήτη.

Κατόπιν όλων αυτών και δεδομένου ότι ο χρόνιος βασανισμός παιδιών ήταν σε γνώση όλων των αρχών από το Υπουργείο μέχρι την τοπική Εισαγγελία ενώ όπως προκύπτει από την έκθεση της Επιτροπής του Υπουργείου είναι γενική πρακτική σε ψυχιατρικές μονάδες σε όλη τη χώρα αιτούμεθα να παραγγείλετε τη δικαστική διερεύνηση των καταγγελλόμενων αναθέτοντάς τη σε εισαγγελικό λειτουργό στην Αθήνα και να απαιτήσετε από το Υπουργείο Εργασίας την άμεση παύση χρήσης αυτών των απάνθρωπων βασανιστικών μεθόδων. Τα στοιχεία όλων των εδώ αναφερόμενων είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης.
Με τιμή        
Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ

ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας: Κατάληψη από ΑΜΕΑ για τη φρίκη της αποθήκης παιδικών ψυχών[7]
Στο προσκήνιο ήρθε ξανά χτες η αποθήκη παιδικών ψυχών του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας μετά την κατάληψη που έκαναν σήμερα σε αυτό τα μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ Μηδενική Ανοχή.
Του Μάκη Νοδάρου
Το φωτογραφικό υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συμμετέχοντες στην κατάληψη του ιδρύματος συγκλονίζει για άλλη μια φορά καθώς διακρίνονται παιδιά φυλακισμένα μέσα σε κλουβιά και καθηλωμένα με ιμάντες στα κρεβάτια τους.
Η κατάληψη (που πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιώργου Μαρινόπουλου) έγινε ενάντια στις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στα παιδιά που είναι ιδρυματοποιημένα εκεί και οι οποίες περιλαμβάνουν κλείδωμα σε κλουβιά και και δέσιμο στα κρεβάτια τους με ιμάντες για ώρες μπορεί και ημέρες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσήτης η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ δείχνει πραγματική μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν ως αναχρονιστικές, μεσαιωνικές ή ρατσιστικές, ενώ κυριολεκτικά χαρακτηρίζονται ως απάνθρωπες.
Δείχνει μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές και στάσεις που η παρούσα κοινωνία κυριολεκτικά πολύ έχει ανεχτεί
Η κατάληψη έρχεται μετά το πολύ δυναμικό διήμερο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Οκτωβρίου από την Ομάδα Δράσης κατά της Αστυνομικής Βίας και Αυθαιρεσίας και του Εκφασισμού της Κοινωνίας στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός.
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για να δείξει έμπρακτη, διανοητική και καλλιτεχνική αλληλεγγύη στα παιδιά ΘΧΠ – πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και με απώτερο στόχο να αναδείξει τι τους συμβαίνει, αφού οι καταγγελίες των εθελοντών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εθελοντικής Εργασίας και η δημοσιογραφική έρευνα του BBC δεν θεωρήθηκαν… αρκετές για να αναδειχθεί….
«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Το κολαστήριο των Λεχαινών κρατά κλειδωμένα περισσότερα από 50 παιδιά με αναπηρία σε απάνθρωπες συνθήκες. Και, βέβαια, δεν είναι το μόνο. Η λειτουργία δεκάδων αντίστοιχων ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια που στην πράξη λειτουργούν ως αποθήκες για εκείνους/ες που απορρίπτει η κανονιστική κοινωνία μας, παραβιάζει κατάφωρα τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» –ανέφερε στο www.apokalypseis.com ένα από τα μέλη της Κίνησης και συμμετέχων στην κατάληψη Αντώνης Ρέλλας.
«Ο Πρόεδρος του ιδρύματος στον οποίον απευθυνθήκαμε , αρχικά δεν αναγνώρισε την ακτιβιστική μας δράση και μας ζήτησε να κλείσουμε επίσημα ραντεβού. Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία να μας συλλάβει και αρνείται να μιλήσει μαζί μας. Γι' αυτό κι εμείς συνεχίζουμε την κατάληψη ενώ καταθέσαμε και σχετική καταγγελία στην Εισαγγελία της Αμαλιάδας» –δήλωσε ο κ. Ρέλλας και πρόσθεσε:
«Το συγκεκριμένο ίδρυμα αποτελεί αποθήκη μια αποθήκη παιδικών ψυχών . Αυτά που αντικρίσαμε μπαίνοντας μέσα ξεπερνούν τα όρια κάθε φαντασίας . Παιδιά δεμένα με ιμάντες, φυλακισμένα, καθηλωμένα στα κρεβάτια τους κλεισμένα μέσα σε κλουβιά να μας εκλιπαρούν να τα ελευθερώσουμε. Εικόνες ντροπής που εκθέτουν διεθνώς την χώρα μας η οποία επιχειρεί να κουκουλώσει εδώ και χρόνια το θέμα επιβάλλοντας την σιωπή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ : http://apokalypseis.com/?p=5243

Δεν υπάρχουν σχόλια: