Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Πρόσφυγες με αναπηρία: Οι πλέον ευάλωτοι των ευάλωτων( Λαβωμένο Ξωτικό -...


Πρόσφυγες με αναπηρία: Οι πλέον ευάλωτοι των ευάλωτων, οι πλέον κατατρεγμένοι των κατατρεγμένων.



Τον Δεκέμβρη του 2014, μετά την επιχείρηση “σκούπας” εναντίον των Σύριων προσφύγων στο Σύνταγμα από την ΕΛ.ΑΣ., διεκδικήσαμε ορατότητα, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη ΚΑΙ για τους προσφυγές με αναπηρία.
Δίχως τυμπανοκρουσίες και αυτοαναφορική διάθεση αλλά με συνυπευθυνότητα, σταθήκαμε δίπλα σε συνανθρώπους μας συμμετέχοντας στην αποκατάσταση τους και στο δίκαιο αίτημα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους... το οποίο ήταν η αναγκαστική επιλογή τους. Χειρουργικές επεμβάσεις, εφαρμογή τεχνητών μελών, κατάλληλα αμαξίδια, προτεραιότητα παροχής εγγράφων ήταν μερικά από τα αυτονόητα της ουσιαστικής συμπαράστασης μας, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη. Την ίδια στιγμή απευθύναμε έκκληση αλληλεγγύης σε κοινωνικά ιατρεία, προθετικούς, ορθοτικούς, αλληλέγγυους/ες Ιατρούς/Νοσηλευτές/Φυσικοθεραπευτές και εταιρίες υλικών, ώστε να συνδράμουν στην αποκατάσταση των προσφύγων με αναπηρία. 
Δίχως την παραμικρή οικονομική ενίσχυση και απαίτηση και μέσα από την βιωμένη εμπειρία κάναμε κάποιες άκρως ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις: 
- Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων ΔΕΝ πληρούν προδιαγραφές προσβασιμότητας για τους ανθρώπους με αναπηρία, αν και γνωρίζουμε πως ενα ποσοστό που ξεπερνά το 30% των προσφύγων έχει αναπηρία. 
- Παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματα των προσφύγων με αναπηρία όπως αυτά περιγράφονται στις διεθνείς συμβάσεις που η χώρα μας έχει κυρώσει. 
- Οι οργανώσεις κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών διαθέτουν πλημμελείς γνώσεις/υποδομές για την ουσιαστική αντιμετώπιση/υποδοχή των προσφύγων με αναπηρία.
Εχθές 7/4/2016 επισκεφθήκαμε το λιμάνι του Πειραιά μαζί με τον σύλλογο Περπατώ - και καταγράψαμε 18 πρόσφυγες/μετανάστες με αναπηρία. Οι συνθήκες διαβίωσης τους, η έλλειψη προσβάσιμων υποδομών υγιεινής και ιατρικής φροντίδας, η έλλειψη ενημέρωσης των δικαιωμάτων τους από τους αρμοδίους φορείς και η κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς προστασίας που οφείλει η πολιτεία να τους αποδίδει λόγο ευαλωτότητας είναι μερικές από τις παρατηρήσεις μας κατά την τρίωρη επίσκεψη μας.

Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για όλες και όλους. 
Ο αγώνας συνεχίζεται.


ΚΙΝΗΣΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ